SCHULDEN VOORKOMEN VOOR ACHTERBLIJVERS

Ik heb te horen gekregen dat ik elke editie een stuk voor de Timeys mag schrijven en onderdeel kan worden van het redactieteam. Dat ik deze mogelijkheid heb gekregen vind ik heel bijzonder en ik hoop dan ook dat ik de lezers verder kan helpen in de financiële wereld.
In mijn stukken probeer ik te technische termen te vermijden, maar soms zijn er geen andere woorden om iets te beschrijven.

Schulden voorkomen voor achterblijvers
Dat gezegd te hebben is het tijd om ook eens aandacht te besteden aan de zogenaamde achterblijvers, vaak de partners, kinderen en ouders van degene die in de gevangenis terecht komt. Ook zij zijn slachtoffer geworden van de vrijheidsberoving. Je moet het nu maar allemaal alleen doen, althans zo kan het voelen.

Maar wat moet je dan allemaal (alleen) doen?
Er zullen veel zaken op je af komen. Echter als wij gaan beginnen met de focus op de financiën, dan kun je heel veel gebeurtenissen al een slag voor zijn. Er zijn, wat betreft de financiën, twee categorieën te benoemen: de inkomsten en de uitgaven (maar dat wist je al?). Maak daarom voor jezelf alvast een begroting, een overzicht van de inkomsten en uitgaven, zodat je overzichtelijk hebt wat er maandelijks allemaal op de bankrekening gebeurt. Dit begint bij het pakken van een velletje papier, een pen en de bankafschriften. Begin met schrijven wat je op de afschriften ziet. Noteer alleen de zaken die elke week, maand of kwartaal (of zelfs jaarlijks) terugkomen. Zet de inkomsten aan de linkerkant en de uitgaven aan de andere kant.

Inkomen
Besef je dan nu dat het inkomen zal wijzigen. Het salaris of de uitkering dient een bericht te ontvangen over de detentiesituatie, dit kan met de zogenaamde “Detentieverklaring”. Ook zullen de toeslagen bij de Belastingdienst aangepast moeten worden omdat het inkomen en de gezinssamenstelling wijzigt. Merk je dat je met het inkomen op of onder het bestaansminimum komt, dan kun je altijd contact opnemen met de gemeente voor de lokale voorzieningen en aanvullingen.

Uitgaven
Het inkomen zal drastisch veranderen, dus is het noodzaak om ook te kijken naar de uitgaven. Een aantal uitgaven van degene die in detentie gaat kunnen stopgezet of bevroren worden. Denk hierbij aan de zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Met de Detentieverklaring kun je verzoeken om deze verzekeringen (tijdelijk) te stoppen. Je moet dan niet het gedeelte van jezelf opzeggen natuurlijk! Ook kun je bij de gemeente en het waterschap verzoeken om de belastingen te verlagen aangezien er nu minder mensen op het adres wonen. Ook is het goed mogelijk dat je nu voor kwijtschelding van deze belastingen in aanmerking komt. Zijn er ook nog schuldeisers? Stel hen dan ook op de hoogte. Zij zullen onnodig aanmanen dan ook voorkomen en het geeft je daarin wat rust. Wat betreft jouw eigen uitgaven, daar kun je natuurlijk nu ook even extra kritisch naar kijken. Is het allemaal wel nodig wat je nu uitgeeft? Elke besparing van een euro is er weer een die je niet van het inkomen hoeft af te halen.

Als je zo alle inkomsten en uitgaven bij langs bent gelopen, dan ben je al goed voorbereid op de situatie. Twijfel je dan kun je gewoon contact opnemen met de instanties. Zij kunnen je goed informeren. Vind je dit spannend of ben je bang voor de gevolgen? Dan kun je ook altijd even anoniem bellen en niet aangeven om wie het gaat. Leg de situatie dan uit en vraag wat in dergelijke gevallen de te ondernemen stappen en gevolgen zijn. Je ziet dat het dan altijd wel meevalt, zodat je de wijziging kunt doorgeven. Als je bovenstaande hebt doorgelopen en je komt er niet uit, dan mag je altijd contact met ons opnemen. Ook als je het niet hebt geprobeerd overigens, dan helpen wij je

Je kunt contact met ons opnemen door naar onze website te gaan via www.aktiva.nl. Op onze contactpagina zie je het telefoonnummer van de betreffende vestiging. Wil je liever teruggebeld worden, vul dan ons hulpformulier in op de website.

 


Geen financiële zorgen meer met Aktiva
Wij creëren overzicht en een stabiele financiële basis.

 

 Neem contact met ons op voor jezelf of de achterblijvers.

Postbus 2115
7900 BC Hoogeveen

T: 085 – 760 39 58
E: info@aktiva.nl
www.aktiva.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This