Young in Prison – Het verhaal van Jason

Young in Prison (YiP) is een internationale NGO die jongeren in geslotenheid helpt positief bij te dragen aan de samenleving, door middel van creatieve en sportieve programma’s voor persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast organiseert YiP advocacy-initiatieven voor en met jongeren in confl ict met de wet.

Sinds 2002 biedt YiP creatieve en sportieve workshops binnen de muren van de gesloten (forensische) jeugdzorg, waarin jongeren met kunst en sport hun (verbeeldings)kracht ontdekken en aanspreken. Hiervoor werkt YiP samen met rolmodellen die uitblinken in een creatieve of sportieve discipline en intu tief contact maken met jongeren.

Voor jongeren met uitzicht op vrijlating is er het mentorprogramma, waar YiP jongeren begeleidt in de overgang ‘van binnen naar buiten’ en hen koppelt aan vrijwillige en getrainde mentoren.

Jongeren die al langer vrij zijn kunnen zich aansluiten bij het Youthlab, waar ze een leiderschapsprogramma volgen om professionals uit het jeugdstrafrecht, zoals officieren van justitie, rechters en advocaten, te trainen en te adviseren.

YiP ontwikkelt internationale trainingsprogramma’s voor NGO’s, overheden en andere organisaties die willen bijdragen aan de resocialisatie van jongeren met kunst en sport. Landen waar YiP actief is (geweest) zijn bijvoorbeeld Zuid- Afrika, Malawi, Colombia, Kosovo, Albanië, België  en Italië. De impact van YiP’s werk wordt het best beschreven door de jongeren zelf:

“Sinds ik bij YiP ben, groeit er hoop in mijn hart.”

“Ik ontdekte dat ik mijn emoties goed kan uiten via graffiti, want ik ben niet goed met woorden. Dank dat jullie er altijd zijn en me helpen bij het bouwen aan een nieuw idee om mijn leven richting te geven.“

“Deze workshops helpen me om mijn vaardigheden te herkennen, en ik heb ontdekt dat als je iets wilt dat je dan mooie dingen kan bereiken.”

“… Het is als een ontsnapping uit de tunnel of liever de opgeslotenheid waarin ik me bevind. Ik voel me rustig, want het is geen therapie, maar wel het vinden van mezelf.”

——————————————————————–

LEES HIER HET VERHAAL VAN JASON

Jason is 21 jaar en geboren op Haïti. Hij werd op jonge leeftijd geadopteerd en heeft zijn jeugd doorgebracht in Friesland. Van jongs af aan heeft Jason een pad bewandeld met vele uitdagingen en obstakels. Als tiener kwam hij in aanraking met politie en justitie en heeft een periode in een gesloten jeugdzorginstelling gezeten en meerdere JJI’s (justiti le jeugdinrichting). In detentie heeft hij de kunst van het schrijven ontdekt. Hij schrijft graag spoken word, raps en sciencefi ction verhalen. Tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie schreef hij een tekst om jongeren een hart onder de riem te steken. Tegelijkertijd wou hij hiermee de stem van jongeren op een positieve manier vertegenwoordigen. Jason is inmiddels druk bezig met werken en een opleiding.

“Bij het Youthlab kan ik dingen leren en veranderen voor mezelf. Ook wil ik mensen helpen die werken met jongeren. Die hebben vaak een beeld over jongeren wat niet altijd klopt. Achter iedere jongere zit een verhaal en het is mijn doel om dat duidelijk te maken.”

Ik weet het nog, een jaar geleden uit detentie geheven,

nog geen 2 weken later corona in me leven.

Nu moet ik met een mondkapje spreken om het virus te sussen,

maar het werd steeds groter, het viel niet meer te blussen.

Steeds meer sancties, we kunnen nu niet rusten,

bang zijn om me moeder te kunnen kussen.

In de zomer werd het beter, tenminste zo leek het

In december lockdown ja het kan depressief wezen.

Maar hou je ogen op het doel, je kan er wel tegen

Tegenslag na tegenslag, houd je hoofd geheven.

Misschien nieuwe dingen ondernemen.

We zitten in het zelfde schuitje, en we zijn met velen.

Dus houd rekening met elkaar.

In deze tijd moeten we zij aan zij staan,

Want zeg nou eerlijk rellen.. Daar hebben we toch niks aan?

Ik denk eerder aan de mensen die thuis zitten te stressen,

en mensen die niet weten wanneer ze weer kunnen werken.

Dus stop met plunderen en denk aan hoe je iemand,

kan laten glunderen.

Zullen we het samen maken? Zodat we later kunnen praten.

Wanneer corona ver weg is van onze daken,

en dan trots zijn op de goede daden,

en iets positiefs uit corona kunnen halen.

Amen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This