WEENING -> Meet the lawyer

KUN JE IETS OVER JEZELF VERTELLEN ALS ADVOCAAT?
Twintig jaar gelden startte ik bij Moszkowicz Advocaten in Maastricht. Later zou blijken dat ik de laatste stagiaire zou worden van Max Moszkowicz sr. In die twintig jaar is in het strafrecht veel veranderd. Aan de ene kant is het voor verdachten moeilijker geworden om te scoren met “vormfouten”, aan de andere kant hebben verdachten meer rechten gekregen zoals bijstand van een advocaat voorafgaand en tijdens het politieverhoor.

Die veranderingen hebben het werk van de advocaat veranderd. Als kantoor hebben wij daarop ingespeeld. Omdat het werk ingewikkelder is geworden, kan je het verschil alleen nog maar maken door diepgang en specialisatie. Wij zijn dan ook geen advocaten, wij zijn strafrechtadvocaten. En om cliënten op een goede manier te kunnen bedienen, om beschikbaar te zijn voor iemand die in het weekend opgepakt wordt, is het belangrijk om flexibel te zijn. Dat vraagt veel en dat kun je ook alleen maar volhouden als het je passie is.

HOEVEEL ADVOCATEN TELT JULLIE KANTOOR?
Ons kantoor telt op dit moment 9 advocaten en nummer 10 zit eraan te komen.

WAT IS JULLIE EXPERTISE?
Wij houden ons uitsluitend bezig met strafzaken, maar ook binnen kantoor specialiseren wij ons verder. Wij hebben bijvoorbeeld specialisten op het gebied van terrorisme, levensdelicten, drugs, georganiseerde criminaliteit, fraude en zeden. Door die specialisatie en door wekelijks kantooroverleg tillen we onze dienstverlening naar een hoger niveau.

WAT IS HET MOOISTE ONDERDEEL VAN JE VAK?
Het mooiste onderdeel van het vak is om samen met mijn cliënten overeenstemming te bereiken over een te voeren strategie. Cliënten willen soms iets dat niet realistisch is. Ik adviseer ze dan met voorbeelden op basis van mijn ervaring hoe we het beter kunnen doen. Een belangrijk onderdeel daarbij is de voorbereiding op de zitting. Ikben ook eerlijk en realistisch over wat hen te wachten staat. Dat willen ze soms liever niet meteen horen, maar de dankbaarheid achteraf is groot als een cliënt de zittingzaal uitloopt en het gevoel had dat we overal op voorbereid waren.

WAT IS HET MEEST BIZARRE DAT JE OOIT HEBT MEEGEMAAKT?
Het meest bizarre dat ik ook heb meegemaakt als advocaat was dat een officier van justitie haar eis formuleerde en dat ze plotseling flauwviel. Het was nota bene een verdachte waartegen ze een paar jaar gevangenisstraf eiste die haar opving. Bizar, maar mooi tegelijk.

WAS IS HET MEEST COMPLEXE AAN JE WERK ALS ADVOCAAT?
Soms zijn juridische verweren heel ingewikkeld. Het moeilijkste is om die ingewikkelde verweren op een begrijpelijke manier over te brengen, zowel voor de rechter als voor je cliënt.

WELKE ZAKEN HEBBEN DE MEESTE INDRUK OP JE GEMAAKT?
Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel en over het algemeen kan ik leven met uitspraken van de rechter. Er zijn echter zaken waarin voor mijn gevoel een onrechtvaardige uitspraak is gedaan. Dat zijn zaken die mij altijd zullen blijven bezighouden. En die zaken maken dat ik dit werk met veel passie blijf doen.

WELKE DINGEN ZOU JE VERANDERD WILLEN ZIEN IN HET GEVANGENISWEZEN?
Ik vind dat langgestraften veel meer faciliteiten zouden moeten krijgen om een menswaardig leven te leiden en om zichzelf te ontwikkelen. Een gevangenis waarin je op elk moment van de dag in je eigen tuintje zou kunnen werken of waar je gewoon via internet opleidingen kan volgen, zou een stap in die richting zijn. De vrijheidsbeneming op zichzelf is straf genoeg.

HOE DENK JE OVER HET NEDERLANDSE STRAFKLIMAAT?
Mijn ideale systeem zou meer gericht zijn op resocialisatie, op het helpen van mensen die in de fout zijn gegaan. Ik denk dat de samenleving daar meer bij gebaat zou zijn. Nederland heeft op dat gebied nog veel te leren.

WAT ZOU JE VERANDERD WILLEN ZIEN IN HET NEDERLANDSE RECHTSSYSTEEM?
Ik denk dat een wettelijk systeem van procesafspraken eraan zou kunnen bijdragen dat bepaalde zaken sneller afgedaan zouden kunnen worden. Daardoor is er in andere zaken meer tijd. Bijvoorbeeld voor het horen van getuigen op zitting. De rechter die bewijs moet wegen kan dan ook zelf de betrouwbaarheid van een getuige beoordelen. Nu blijft het vaak beperkt tot iets dat een politieagent of een andere rechter heeft opgeschreven. Ook daar kan Nederland nog veel leren van andere landen.

ZIJN ER CLIËNTEN DIE JIJ NIET WIL OF KAN VERDEDIGEN?
Ik verdedig iedereen waar ik op een respectvolle manier mee kan communiceren.

WAT VOOR INVLOED HEEFT CORONA OP DE ADVOCATUUR?
Nu geen meer.

ALS JE ZELF EEN JURIDISCH PROBLEEM ZOU HEBBEN, WIE ZOU JE DAN INSCHAKELEN?
Dat is afhankelijk van het probleem. Ik zou in ieder geval altijd een gespecialiseerde advocaat zoeken.

WAT IS JOUW BOODSCHAP VOOR ONZE LEZERS?
Als je een strafrechtelijk probleem hebt, neem dan geen advocaat. Neem een strafrechtadvocaat.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Serge Weening
Strafrechtadvocaat bij Weening Advocaten

Pin It on Pinterest

Share This