WAR IS VERSLAAFD ZIJN?

Wanneer is iets een verslaving? Dat zeggen wij liever dan: wanneer ben je verslaafd? Verslaving is een hersenziekte: het zit op meerdere plekken in je lichaam, ook in je hersenen. De term verslaving is van toepassing op middelen als alcohol en drugs, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Denk hierbij aan gokverslaving, seksverslaving en internetverslaving. Onverantwoordelijk gebruik van middelen kan leiden tot agressie op straat, gebruik van huiselijk geweld en ongelukken op het werk en in het verkeer. Mensen die een verslaving hebben, kunnen last krijgen van hart- en leverziekten.

BEN IK VERSLAAFD
Een verslaving kan je dagelijks leven enorm ontregelen. Soms kan je niet meer aan je belangrijkste verplichtingen voldoen. Vrijetijdsbestedingen en sociale of beroepsmatige activiteiten geef je op. Je probeert het te bagatelliseren, uit schaamte of schuldgevoel. Je tolerantie wordt steeds hoger, waardoor je steeds meer van iets nodig hebt om nog het gewenste effect te bereiken.

Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent is niet simpel. Je eigen hersencellen gaan je dwarszitten; door een minder goed functionerend beloningssysteem (deels genetisch bepaald) en een minder goed functionerende neo cortex. Langdurig gebruik zorgt voor een definitieve verandering: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt iemand nog vatbaarder voor verslaving.

Afkicken van een verslaving kun je niet alleen, daar heb je hulp bij nodig. Professionele hulp van mensen die je verslavingsproblemen (h)erkennen en ze serieus nemen in een instelling die je een succesvol bewezen behandeling kan aanbieden. Denk je zelf verslaafd te zijn of ken je iemand die worstelt met de ziekte verslaving, wacht dan niet langer en zoek hulp!

ALS VERSLAAFDE BEN JE NIET VERANTWOORDELIJK VOOR JOUW ZIEKTE, MAAR WEL VOOR JOUW HERSTEL.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This