WAT IS BEWINDVOERING EN HOE VRAAG JE HET AAN?

Wanneer jij of jouw cliënt de eigen financiële geldzaken niet meer kan regelen, dan is het mogelijk om bewindvoering aan te vragen. Dit dient altijd te worden aangevraagd bij de rechtbank. Het doel van bewindvoering is het op orde brengen en houden van de financiële situatie.

Bewindvoering in Nederland
In Nederland staan er ruim 326.000 mensen onder bewind (2016). Het groeiende aantal is vooral te verklaren door de vergrijzing en mensen met dementie. Bewindvoering is er om mensen te beschermen tegen ongewenste financiële situaties. Dit is soms tegen jezelf, maar ook tegen anderen. Wanneer je onder bewind komt, geef je de verantwoordelijkheid van jouw financiële situatie aan de bewindvoerder.

Hoe vraag je bewindvoering aan?
Bewindvoering kun je voor zowel jezelf als voor een ander aanvragen. Dit kun je doen bij een kantonrechter. Je betaalt eenmalig griffiekosten van ongeveer 85 euro. Wij van Aktiva kunnen je hierbij begeleiden. Wanneer de rechter akkoord gaat, sta je onder bewind. Hiermee geef je dus de verantwoordelijkheid van jouw financiële situatie aan de bewindvoerder. Hij of zij zal beslissingen maken over jouw vermogen.

Wanneer onder bewindvoering?
Bewindvoering is een beschermingsmiddel om in een gezonde financiële situatie te komen en te blijven. Wanneer jij of jouw cliënt niet in aanmerking komt voor bewindvoering is het ook mogelijk om te kiezen voor budgetbeheer. Budgetbeheer (ook wel inkomensbeheer genoemd) is financieel beheer op basis van een overeenkomst. De kosten hiervan moet je altijd zelf betalen terwijl bewindvoering in de meeste gevallen vergoed wordt.

Bewindvoering kan worden aangevraagd in de volgende situaties:
• Het hebben van een geestelijke- of verstandelijke beperking
• Het hebben van een lichamelijke beperking
• Het hebben van problematische schulden

Uniek in heel Nederland; Pre-bewind (Gratis)
Pre-bewind is speciaal ontwikkeld om cliënten van instanties te begeleiden voor en tijdens het aanvraagtraject van bewindvoering. De aanvraag kan soms een langdurig en tijdrovend traject zijn. In de meeste gevallen kunnen er zo een aantal maanden verstrijken.

 


Geen financiële zorgen meer met Aktiva
Wij creëren overzicht en een stabiele financiële basis.

 

 Neem contact met ons op voor jezelf of de achterblijvers.

Postbus 2115
7900 BC Hoogeveen

T: 085 – 760 39 58
E: info@aktiva.nl
www.aktiva.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This