VERLOF
Wanneer u gedetineerd zit, kunt u in bepaalde situaties in aanmerking komen voor verlof. Artikel 26 van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) vormt de basis voor de verlofregeling. De concrete invulling van de verlofregeling is opgenomen in de Regeling tijdelijk verlaten van de inrichting (RTVI). Niet alle gedetineerden komen in aanmerking voor verlof.
Soorten verlof
Er zijn verschillende soorten verlof. In deze bijdrage zullen wij het algemeen en regimegebonden verlof bespreken. In de volgende uitgave worden het incidenteel en ISD-verlof besproken.
Algemeen verlof
Ten eerste is er het algemeen verlof. In art. 14 lid 1 RTVI staat wie er voor algemeen verlof in aanmerking komen. Voor algemeen verlof komen in aanmerking gedetineerden die een onvoorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten en personen die veroordeeld zijn door de rechtbank of het gerechtshof, maar er tegen die uitspraak hoger beroep of cassatie is ingesteld. U komt alleen in aanmerking voor algemeen verlof indien u ten minste een derde deel van uw straf heeft ondergaan én uw strafrestant nog minimaal drie maanden en maximaal één jaar bedraagt. Algemeen verlof duurt maximaal 60 uur. In de laatste vijf dagen van de detentie kan geen verlof plaatsvinden. Op het moment dat u op verlof gaat loopt de tenuitvoerlegging van uw straf door, u hoeft door verlof dus niet langer te zitten. U dient wel een aanvaardbaar verlofadres te hebben alvorens het verlof kan worden toegestaan.
Bijzondere voorwaarden bij verlof
Op grond van art. 5 lid 2 RTVI jo. art. 26 lid 3 Pbw kunnen bijzondere voorwaarden aan de verlening van uw verlof worden verbonden. Deze kunnen zowel betrekking hebben op uw gedrag in de inrichting in de periode voor uw verlof als op uw gedrag tijdens het verlof. Denk hierbij onder andere aan een locatieverbod of een contactverbod met het slachtoffer. Een ander voorbeeld van een bijzondere voorwaarde is het dragen van een enkelband. Tijdens uw onbegeleid verlof dient u een verlofpas bij u te dragen waarop uw bijzondere voorwaarden worden vermeld.
Algemeen verlof niet mogelijk
Algemeen verlof is niet mogelijk indien u in een inrichting verblijft met regimegebonden verlof of wanneer u tevens tbs opgelegd heeft gekregen. Daarnaast is algemeen verlof niet mogelijk indien u in de EBI of een uitgebreid beveiligde inrichting verblijft. Ook is algemeen verlof niet mogelijk wanneer u in een Elektronisch Detentiehuis verblijft.
Regimegebonden verlof
Het regimegebonden verlof is geregeld in de artikelen 19, 20 en 20a van de RTVI. U komt alleen in aanmerking voor regimegebonden verlof indien u een onherroepelijke vrijheidsstraf uitzit en u deze straf uitzit in een ZBBI of een BBI. Wanneer u in een BBI verblijft heeft u recht op één keer verlof per 4 weken. Verblijft u in een ZBBI dan krijgt u in de regel ieder weekend verlof.
Verzoek om verlof
Een verzoek om verlof wordt ingediend bij de directeur van de inrichting. De directeur wint vervolgens de benodigde adviezen en inlichtingen in. Uiteindelijk beslist de directeur of de minister of het verzoek tot verlof wordt goedgekeurd. In artikel 4 van de RTVI staan een aantal weigeringsgronden, waaronder vluchtgevaar, onbetrouwbaarheid bij het nakomen van afspraken, risico’s voor de gedetineerden en slachtoffers en het ontbreken van een aanvaardbaar verlofadres. Als uw verzoek om verlof wordt afgewezen, kunt u hiertegen een klacht indienen.
Vragen over verlof?
Komt u binnenkort zelf in aanmerking voor verlof, is uw verlofaanvraag afgewezen of heeft u andere vragen met betrekking tot de verlofregeling, dan kunt u altijd contact opnemen met ons kantoor. Wij staan u graag te woord en zullen u van een passend advies voorzien.
Van Berge Henegouwen Advocaten
Mw. mr. B.N.R. (Bo) Maenen – Advocaat
mr. M.C.J. (Menno) Heinen – Juridisch Medewerker
0 reacties