STUDEREN: 5 tips voor als je niet weet wat je wilt

ALS JE NIET GOED WEET WAT JE WILT, KAN NADENKEN ENERGIE KOSTEN EN SCHUIF JE WAT JE EIGENLIJK GRAAG WILT VOOR JE UIT, WAAR JE UITEINDELIJK NIET GELUKKIGER OF BETER VAN WORDT. WE NEMEN JE GRAAG MEE IN DE MOGELIJKHEDEN OM JEZELF TE PRIKKELEN EN JOU IN ACTIE MODUS TE KRIJGEN ZODAT JE GAAT ONTDEKKEN HOE JE STAPPEN KUNT GAAN ZETTEN. JE HOEFT NIET DIRECT EEN HAPKLAAR PLAN TE HEBBEN MAAR ZORG WEL VOOR EEN DOEL EN MAAK DAARNA ALLES CONCREET IN KLEINE STAPJES.

1. MAAK JE HOOFD LEEG
Als je continu in de actiemodus staat, aan het werk bent, druk doet én daarnaast actief in je hoofd naar een antwoord zoekt, dan blijft er weinig ruimte voor inspiratie.

2. INVESTEER IN DE MENSEN DIE JE GOED KENT, DIE JE LIEF HEBT EN WAAR JE ENERGIE VAN KRIJGT
Als je je ontevreden voelt over je van alles, kost dat veel energie. En heeft dat vaak effect op je gehele gemoedstoestand, je gezondheid en uiteindelijk je relaties. Zorg dat je niet in een neerwaartse spiraal terecht komt maar omring je met positiviteit en mensen die iets voor je betekenen.

3. WEES NIEUWSGIERIG – KRIJG INSPIRATIE
Sta open om nieuwe mensen te ontmoeten met nieuwe ideeën en invalshoeken. Vaak hebben we ‘geen idee’ wat een ander nou eigenlijk voor baan/studie doet. Ja in ‘titel’ weten we wel wat ze doen maar niet direct in taken, verantwoordelijkheden en rol. Vraag eens aan iemand die een functie heeft die jouw interesse heeft, hoe hun werkdag er uitziet? Wat ze wel en niet uitdagend vinden aan hun werk? Lees en verzamel verschillende vacatures die je leuk lijken. Probeer meer over de functie(s)/ de organisatie(s) te weten te komen. Leg contact met mensen die er werken. Probeer een open gesprek met hen te krijgen. Wees nieuwsgierig, krijg inspiratie.

4. KOM UIT JE COMFORTZONE
Het echte probleem is vaak niet zozeer dat we niet weten wát we willen. Maar dat we er onbewust voor terugdeinzen dát we iets moeten ondernemen. Iedereen weet: in je comfortzone is het comfortabel. Maar soms kan het er zó comfortabel zijn dat het saai wordt of dat onvrede ontstaat omdat er geen groei of uitdaging meer is. Door te roepen ‘ik weet niet wat ik wil’ hoef je ook niets te veranderen. Laat staan dingen te doen die wellicht buiten je comfortzone liggen en weerstand of angst oproepen. Waar ben je daadwerkelijk bang voor? Dat het niet zal lukken, dat je verkeerde keuzes zal maken of afgewezen zal worden of…. ? Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? Of is het de moeite waard om toch stappen te gaan zetten en je dromen na te jagen? Wat bepaalt op dit moment je keuzes? Maak je keuzes op basis van angst of juist op basis van wat je het liefste wilt!? Wat zou een eerste kleine stap kunnen zijn die buiten je comfortzone ligt?

5. MAAK JE WENS BELANGRIJK – MAAK JEZELF BELANGRIJK
Luister naar je wensen en verlangens. Maak ze belangrijk. Maak jezelf belangrijk! We zijn erg goed in het saboteren van ons eigen geluk. Door de gedachtes die we hebben, door de belemmerende overtuigingen die we onszelf wijsmaken. Met als gevolg dat we ons vaak veel kleiner maken en houden dan noodzakelijk. De impact die onze gedachtes op ons gedrag hebben, is enorm. In negatieve zin maar dus ook in positieve zin! We hebben het vermogen om zélf invloed uit te oefenen op het verloop van ons leven. Als alles mogelijk zou zijn, als ook jóuw wens mogelijk is, wat zou je dan graag willen? En wat is de eerste stap op weg naar dat doel?

Maak jij keuzes op basis van angst, of op basis van wat je het liefst wilt? Jaag je dromen na!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen
Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This