STRAFSCHAKEN

Een advocaat vraagt zich wel eens af welke stappen ondernomen dienen te worden in een bepaalde zaak. Hoe worden de belangen van cliënt het allerbeste behartigd? Tactiek en strategie. Het gaat daarbij allemaal om details.

Vroeger schaakte ik veel, behaalde daarbij alle schaakdiploma’s en werd geselecteerd voor de schoolkampioenschappen tegen andere nummers 1 van scholen in het land. Toen wilde ik altijd wit zijn. Wit begint en daarmee kon ik mijn tegenstanders systematisch de hoek indrukken. Een pionnetje op het verkeerde moment naar voren kon drie of zelfs acht zetten later fataal zijn. De verdediging in strafzaken is als schaken met advocaten als grootmeesters. In strafzaken begint alleen het OM en is dus wit. De verdediging is zwart.

In eerste aanleg bij de rechtbank gaat het witte OM in de aanval. De zwarte verdachte tracht men nog zwarter te maken. Van alles wordt in stelling gebracht tegen deze zwarte verdachte als de koning. Soms worden witte lopers ingezet die trachten in de buurt te komen van de kroon(getuige) van de koningsverdachte. De verdediging daarentegen kan het zich soms nog permitteren schoten hagel vanaf haar zwarte hoge torens te blazen.

Gaat u in hoger beroep bij het gerechtshof dan is de verdachte aan zet en dus wit. De verdediging moet in dat geval strategisch veel slimmer te werk gaan. Met voorzichtige zetten van enkele pionnen dient u met uw advocaat goede posities in te nemen om zo de verdedigingslinies uit te zetten en daar te slaan waar nodig. De torens moeten hun vizier richten en zo nodig met u rokeren om u alvast in bescherming te nemen voor een eventuele cassatieprocedure. Cassatie begint eigenlijk al in hoger beroep. Ziet u dit niet dan loopt u het gevaar alsnog in de rug te worden geschoten.

Cassatie is het genadeloze woordenschaakspel met de Hoge Raad als computer. De beste paarden moeten van stal. Geluk bestaat niet. De verdediging dient als een serieuze sluipschutter te werk te gaan. Op 1500 meter loopt de vijand en de verdediging kan slechts eenmaal schieten. Rekening dient te worden gehouden met de wind en allerlei factoren. Vuurt uw advocaat een meesterschot af dan was het misschien toch allemaal niet zo zwart wit. Lukt dit niet dan is het bijna altijd schaakmat.

Daarna kunt u nog klagen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Mede op aandringen van de Verenigde Staten is dit Hof na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de Europese Staten in bedwang te houden tegen mensen zoals u. Als in de nationale procedure door uw advocaat erg goed geschaakt is kunt u wellicht alsnog de oorlog winnen. Dit is alleen weggelegd voor de allerbesten.

Na een verloren oorlog kon u in Nederland vroeger nog Gratie verzoeken bij veruit het sterkste schaakstuk, de Dame. Tegenwoordig kunt u een verzoek indienen bij het belangrijkste schaakstuk de Koning, Zijne Majesteit de Koning. In het geval van gratie zou het voor veroordeelden die erg veel zwarte sneeuw hebben gezien toch nog ‘en passant’ remise kunnen worden.

Kortom, denk héél goed na hoe u schaakt in uw strafzaak.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruben Kellermann
Advocaat bij Kellermann Advocatuur

Pin It on Pinterest

Share This