Het kiezen van een studie kan lastig zijn. Er is zoveel keuze! Waar moet je beginnen? We begeleiden je stap voor stap door het studiekeuzeproces, naar een opleiding die bij jou past.

Wie ben ik en wat kan ik?
Een eerste stap is nadenken over wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Schrijf op wat je sterke en zwakke punten zijn, wat je graag in je vrije tijd doet en wat je belangrijk vindt bij het kiezen van een studie. Vind je het lastig om dit zelf te bedenken? Dan kan een studiekeuzetest je helpen. Vraag ook eens aan ouders, familie of vrienden hoe zij jou zien. Wat vinden zij jouw goede eigenschappen en wat vinden ze bij je passen?

Ga op verkenning
Verzamel zoveel mogelijk informatie over de opleidingen die je leuk vindt. Ga ook op zoek naar alternatieven. Vaak kom je dan terecht bij studies die je meer aanspreken dan de studie die je eerst in gedachten had.

Wat verwacht je van een studie?
Wat heb jij nodig om met plezier en succes te studeren? Denk hier goed over na, het liefst voordat je de (online) open dagen bezoekt. Voel je vrij om onze studenten te vragen naar hun ervaring. Dit kan op de open dagen, maar ook online.

Reflectie
Als het goed is, heb je nu een aantal opleidingen op je shortlist. Vergelijk deze opleidingen en reflecteer of ze passen bij jouw interesses en vaardigheden. Loop vervolgens mee bij de opleidingen die je het interessantst vindt. Vaak heb je daarna een goed idee of de opleiding echt bij jou past. Zo niet, geen probleem. Er zijn genoeg opleidingen om uit te kiezen. Bovendien kun je altijd een stap teruggaan. 

Maak een keuze
Je weet nu wat je wilt, wat je kunt en welke opleiding daar het beste bij past. Ga hierbij ook af op je gevoel. Onthoud: je interesses kunnen veranderen. Dat geeft niets. Tijdens je studie leer je onderzoeken, argumenteren, rapporteren en presenteren. Dit zijn vaardigheden waar je de rest van je leven iets aan hebt, wat je ook doet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie

Pin It on Pinterest

Share This