Set your goals & crush em 2021 Let’s go!

Iedereen kan zijn doelen halen. Dat is niet afhankelijk van wie je bent, waar je vandaan komt of waarvoor je vastzit. Wie begint er zijn of haar jaar niet met goede voornemens. Het liefst dromen we op 1 januari allemaal van over onze diepste wensen. Maar zoveel mensen die in februari al moeten toegeven dat het plan alweer mislukt is en het dus opgeven. De motivatie verdwijnt die eerst nog zo overtuigend leek. Het probleem is niet jouw voornemen, maar jouw mindset en jouw aanvliegplan. Hieronder geven wij jou concrete handvatten die jou gaan helpen om van 2021 JOUW JAAR te maken! LET”S SET GOALS & CRUSH EM!

MAAK JOUW PLAN
Er zijn vijf fases die ervoor zorgen dat je het goede voornemen kan laten slagen. We nemen je mee in de vijf succesfase van jouw actieplan!

  • De eerste fase: reflectiefase
    Reflectie is nodig om vooruitgang te boeken.
  • De tweede fase: doelen stellen
    Wat wordt jouw doel voor de komende periode?
  • De derde fase: maak je plan concreet
    Wat heb jij nodig om je doel te bereiken?
  • De vierde fase evalueren
    Vallen, bijschaven en opstaan. Dit hoort erbij, houdt je scherp en laat je juist groeien.
  • Fase vijf, vier ieder succes, hoe klein ook
    Succes geeft je vleugels en motivatie om door te pakken.

1 REFLECTIEFASE TERUGKIJKEN IS NODIG
‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’, aldus Albert Einstein. We moeten dus veranderen om vooruitgang te boeken. Nee, je hoeft niet gelijk een tweede Rico Verhoeven, Mark Rutte, Jay-Z, Linda de Mol of Nelson Mandela te zijn om geluk te ervaren en het talent in jezelf te ontdekken. Kleine successen zijn ook successen. Maar ook om die te halen moet je veranderen. En om te veranderen, moeten we terugblikken naar het afgelopen jaar.

Naar het negatieve: Wat is er allemaal gebeurd? Waar ben ik niet trots op? Waarom kreeg ik een terugval? Waarom lukte iets niet? Wat waren de factoren waardoor het misging?

Maar net zo goed ook de positieve dingen: Waar ben ik trots op? Van wie krijg ik veel positieve energie (dat hoeven niet alleen familie of vrienden te zijn. Dat kan net zo goed een medewerker zijn van een PI, iemand achter de kassa bij een winkel etc). Waar word ik blij van? etc.

2 DOELEN STELLEN DIE JOU VOORUIT GAAN HELPEN
Je wilt gelukkig(er) zijn, gezonder leven of anderen inspireren. Kijk daarvoor eerst naar wat JIJ nodig hebt om gelukkig te zijn. Grote factoren die hierbij een rol spelen zijn: (een stabiel) inkomen, echte en eerlijke mensen om je heen die je kunt vertrouwen, een dak boven je hoofd en je gezondheid. Anderen kunnen je helpen maar je moet het zelf doen. Je kunt best meerdere doelen stellen. Een (nieuwe) baan, gezonder eten of bijvoorbeeld meer sporten. 

3 MAAK JE PLAN CONCREET HOUD HET KLEIN
Hoe diep je wens ook is of hoe groot je droom belangrijk is dat je je voornemen concreet maakt, en opsplitst in kleine doelen. Bepaalde gedeelten van de hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen wat we willen en wat we hebben. Het voordeel: als we een doel stellen, gedragen we ons sneller alsof we het al behaald hebben en dit vergroot de kans dat we het ook daadwerkelijk behalen. Het nadeel: als we bang zijn om een doel niet te behalen, ervaart ons brein dit als het verliezen van een kostbaar bezit dat reeds van ons was.
Kleine veranderingen maken al een groot verschil. Hoe concreter hoe beter is wat jou gaat helpen. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Ik ga afvallen’, maar zeg: ‘Over 6 maanden ben ik 10 kilo afgevallen’. Maak dat nog concreter door te zeggen: Ik neem voortaan altijd de trap in plaats van de lift en ik ga 4 keer in de week sporten (op vaste tijden en dagen). In het brein zijn dopamine en serotonine neurotransmitters die je belonen als je iets presteert. Daarom zijn die kleine (sub)doelen zo enorm belangrijk! Je ervaart daarom een gevoel van voldoening, eigenwaarde en zelfvertrouwen, elke keer dat je stappen zet richting het behalen van een uitdagend doel.

4 EVALUEREN
Bij iedere uitdaging horen ook valkuilen. Vallen, bijschaven, opstaan en weer doorgaan. Het zijn de tegenslagen die ervoor zorgen dat je scherp blijft en leert om andere en/of betere keuzes te maken en te groeien. Vraag je daarvoor om te beginnen af wat jou het meest hindert bij het realiseren van jouw doel. Waarom is het je bijvoorbeeld tot nu toe niet gelukt om twee keer per week te gaan hardlopen, van de sigaretten af te blijven of iedere avond een uur te leren? Graaf voor deze stap in je geheugen naar concrete situaties waarin je niet deed wat je eigenlijk had willen doen. Waardoor precies lukte dat niet? Wie was er bij je, waar was je mee bezig, hoe voelde je je? Bevraag jezelf streng en neem geen genoegen met algemene antwoorden als ‘geen zin’; zo kom je op inzichten waar je iets mee kunt. Voorbeelden van hindernissen zijn: ‘In de avonduren ben ik te moe om nog iets anders te doen dan tv kijken’ of ‘ik ga roken wanneer iets niet lukt’.  Als je niet kritisch durft te kijken naar jezelf ga jij jouw doel niet bereiken.

5 VIER IEDER SUCCES HOE KLEIN OOK
Het maakt niet uit wat je grote doel is, ieder klein succes moet je ook vieren. Nou niet meteen een heel pakje sigaretten roken als je die trap hebt genomen in plaats van de lift, maar maak jezelf bewust van het feit dat je op weg bent met het maken van de juiste keuzes! Het vieren van successen draagt bij aan een betere prestatie in z’n geheel waardoor je vleugels krijgt en nog meer gemotiveerd raakt. Door je aandacht te richten op de positieve prestaties raak je positiever ingesteld en haal je meer plezier uit wat je moet doen om je doel te bereiken. De persoonlijke groei die je hierbij continu doormaakt geeft je een enorme boost en beïnvloedt niet alleen jezelf maar ook anderen. Hoe mooi als je daarmee anderen kunt inspireren: familieleden, vrienden of kinderen.

Gun jezelf de tijd, zet iedere dag een stapje. We zijn benieuwd naar jouw plan!

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This