TRAIN YOUR BRAIN: 8 bewezen tips uit de wetenschap om je brein fit te houden en je prestaties te verbeteren.

#1 SLAAP JEZELF PRODUCTIEF
Elk uur dat je minder slaapt dan de aanbevolen acht uur, kost je één punt van je IQ. Vier uur minder slaap staat gelijk aan het drinken van een sixpack bier. Slaap is nodig om herinneringen te evalueren en netjes in het brein te archiveren. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat informatie beter wordt gereproduceerd, oude feiten makkelijker omhoog kunnen worden gehaald en nieuwe informatie beter kan worden opgeslagen.

#2 DE JUISTE VOEDING
Goede voeding is belangrijk voor het verbeteren van de cognitieve vaardigheden (kennis, een overtuiging, denkvermogen, het vermogen om dingen te leren, onthouden en uitwisselen van kennis). Het juiste dieet, lichaamsbeweging en slaap hebben de potentie om de gezondheid van onze hersenen en mentale functies positief te veranderen. Het beschermt tegen hersenschade en gaat vergrijzing tegen. Omega-3 vetzuren zoals zalm, walnoten en kiwi’s hebben een gunstige invloed.

#3 SOCIALE INTERACTIE
Stress en depressie leiden tot een afname van cognitieve functies. Heb je bijvoorbeeld last van geheugenverlies? Spreek dan wat vaker af met vrienden. Want met sociale interactie kun je depressie en stress bestrijden.

#4 LEER EEN NIEUWE TAAL
Heb je steeds meer moeite met het onthouden van namen? Leer een nieuwe taal. Uit hun onderzoek bleek dat studenten die in snel tempo (drie maanden) een taal leerden, een opmerkelijke groei in de hersenen vertoonden. Met name de associatie tussen het linken van namen en gezichten verbeterde.

#5 SPORTEN
(zelfs matig intensieve lichaamsbeweging helpt) Matig intensieve lichaamsbeweging van slechts een korte duur leidt vooral bij de mensen met cognitieve gebreken tot een enorme verbetering in hun geheugen. Tijdens het sporten vormt zich het hormoon noradrenaline, dat heeft een sterk opwekkend effect. Dus ga sporten voordat je een flinke berg (nadenk)werk moet verzetten.

#6 GELOOF IN JEZELF
Geloof je er heilig in dat je brein ieder jaar een beetje achteruit sukkelt? Dat werkt als een self fulfilling prophecy. Onderzoek toonde aan dat deelnemers geheugentesten minder goed doen als ze vooraf blootgesteld worden aan negatieve stereotypen over mensen en een achteruithollend geheugen. Heel wat beter zijn de resultaten wanneer ze vooraf geconfronteerd worden met positieve berichten over hoe je geheugen getraind kan blijven tot op vergevorderde leeftijd. 

#7 BRAIN GAMES
Puzzels zijn als kippensoep voor het brein. Ze verscherpen de geest, trainen het geheugen en houden de hersenen fit. Verschillende onderzoekers geloven dat zowel kruiswoordpuzzels als sudoku’s zorgen voor een verbetering van cognitieve functies. De hersenen worden actief gestimuleerd. 

#8 HANDIGE GEHEUGENSTEUNTJES
Hoeveel tijd verlies je dagelijks met het zoeken naar je sleutels, een portemonnee of aantekeningen? Leg spullen altijd op dezelfde plek. Mensen herinneren zich niet waar ze zaken neerleggen, omdat ze niet of nauwelijks aandacht besteden aan het moment van plaatsen. Zeg daarom tijdens de handeling hardop waar je iets neerlegt, bijvoorbeeld: ‘Ik leg mijn sleutels op het bureau.’

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This