MEET THE LAWYER – Iris D’Hont

KUN JE IETS OVER JEZELF VERTELLEN ALS ADVOCAAT?
Ik ben al bijna 12 jaar werkzaam als advocaat, waarvan de laatste 3 jaar bij mijn eigen kantoor: IRIS Advocatuur. Mijn kantoor is gevestigd in Breda, maar ik behandel zaken door het hele land. Ik vind het heerlijk om onderweg te zijn naar PI’s, rechtbanken en politiebureaus. Daar krijg ik energie van. De hele dag op kantoor zitten vind ik maar saai.

WAT IS JE EXPERTISE?
In mijn beginjaren heb ik alle rechtsgebieden behandeld, waaronder familierecht en bestuursrecht. Daarna heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van strafrecht en jeugdrecht. Dit betekent dat ik naast meerderjarige cliënten ook minderjarigen mag bijstaan in strafzaken, maar ook bij problemen met jeugdzorg zoals ondertoezichtstellingen en gedwongen uithuisplaatsingen.

WAT DENK JE DAT CLIËNTEN OVER JE ZULLEN ZEGGEN?
Ik hoop natuurlijk dat ze blij zijn met mijn juridische hulp, maar ook dat ze op persoonlijk vlak een goede klik met mij hebben. Dat ze vinden dat ik ‘’down to earth’’ ben en dat ik mijzelf kan verplaatsen in hun situatie zonder oordeel. Ook probeer ik 24/7 bereikbaar te zijn op een laagdrempelige manier, via whats app bijvoorbeeld. Ik merk dat cliënten dit fijn vinden.

WAT IS HET MEEST BIZARRE DAT JE OOIT HEBT MEEGEMAAKT?
Dat ik een piketmelding ontving van een bejaarde mevrouw (ergens in de 80) wegens een incident in het bejaardentehuis. Bij binnenkomst in de spreekkamer van het politiebureau trof ik aan wat ik mij had voorgesteld; een lief oud dametje achter een rollator. Opeens sloeg haar bui om en begon ze de tafel en stoelen in mijn richting te gooien. Ze bleek zwaar dementerend te zijn en daardoor agressief. Ik vond niet dat zij thuis hoorde op het politiebureau en heb ervoor gezorgd dat zij snel naar een geschikte plek werd gebracht.

WAS IS HET MEEST COMPLEXE AAN JE WERK ALS ADVOCAAT?
Dat je regelmatig te maken krijgt met cliënten die heftig kunnen reageren. Vaak onbedoeld, door mentale stoornissen of uit frustratie en onmacht. Ook in die situaties probeer ik mij te verplaatsen in de ander en het niet persoonlijk op te vatten. Soms zijn advocaten meer hulpverlener dan jurist.

DENK JE DAT ER IN DE TOEKOMST VEEL GAAT VERANDEREN IN DE ADVOCATUUR?
Er is een nieuw Wetboek van Strafvordering op komst dat over enkele jaren ingevoerd zal worden. Het is de bedoeling dat de doorlooptijden korter gaan worden, dus dat zaken sneller op zitting worden behandeld. Dat lijkt mij een goede ontwikkeling, aangezien een zaak nu soms jaren boven het hoofd van een verdachte hangt met alle stress en onzekerheid over de toekomst die dat met zich meebrengt.

WELKE DINGEN ZOU JE VERANDERD WILLEN ZIEN IN HET GEVANGENISWEZEN?
Ik hoor vaak van cliënten dat zij pas weken of maanden na binnenkomst in de PI een casemanager toegewezen krijgen. Terwijl in die beginperiode juist de meeste praktische zaken geregeld moeten worden. Er zou dus sneller en vaker een casemanager langs moeten komen. Ook zou het handig zijn als iedere cel een telefoon heeft met een rechtstreekse (en kosteloze!) lijn met advocaten, zodat het contact tussen advocaten en cliënten vlotter verloopt. Tot slot gaat het invoeren van kleding te moeizaam en ingewikkeld door strenge regeltjes. Vaak heeft een gedetineerde daardoor wekenlang geen schone kleding. Onmenselijk!

WAT ZOU JE VERANDERD WILLEN ZIEN IN HET NEDERLANDSE RECHTSSYSTEEM?
Dat de noodzaak voor voorlopige hechtenis iedere 30 dagen opnieuw wordt getoetst door rechters en niet (zoals nu) in vrijwel iedere zaak meteen 90 dagen wordt opgelegd. Verdachten zitten meestal te lang onnodig in voorlopige hechtenis, met alle gevolgen van dien: huis kwijt, werk kwijt, relatie kwijt etc.

ZIJN ER CLIËNTEN DIE JIJ NIET WIL OF KAN VERDEDIGEN?
Er zijn advocaten die geen pedofi elen of andere ze zelf kinderen hebben. Ik vind het juist belangrijk dat goed naar deze zaken wordt gekeken, aangezien het bewijs vaak dun is en een valse beschuldiging snel gemaakt is.

ALS JE ZELF EEN JURIDISCH PROBLEEM ZOU HEBBEN, WIE ZOU JE DAN INSCHAKELEN?
Ik ken zoveel goede advocaten, dat ik echt niet zou kunnen kiezen! Maar sowieso iemand die gespecialiseerd is en de klappen van de zweep kent.

WAT IS JOUW BOODSCHAP VOOR ONZE LEZERS?
Als het niet klikt met je advocaat of als je twijfelt over zijn of haar juridische kwaliteiten, stap dan over naar een advocaat waarbij je wel een goed gevoel hebt. Vooral in hoger beroep kan het helpen als er nieuwe ogen naar je zaak kijken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Strafrechtadvocaat Iris D’Hont
www.irisadvocatuur.nl

 

Pin It on Pinterest

Share This