MEET THE LAWYER – Christiaan Kwint

KUN JE IETS OVER JEZELF VERTELLEN ALS ADVOCAAT?
Als advocaat vind ik het belangrijk om eerlijk tegen mijn cliënten te zijn. Dat betekent dat ik zeg waar het op staat en dat ik eerlijk vertel wat de kansen in de zaak zijn. Niemand heeft wat aan een advocaat die gebakken lucht verkoopt. Samen met de cliënt bespreek ik de strategie: op welke punten in de zaak kunnen we resultaat halen en op welke punten niet? Vervolgens is het mijn taak om in de zittingszaal te knokken om dat resultaat ook te bereiken.

HOEVEEL ADVOCATEN TELT JULLIE KANTOOR?
Wij bestaan uit een groep van zes enthousiaste advocaten.

WAT IS JULLIE EXPERTISE?T
Tbs. Wij weten waar de kansen liggen in strafzaken waarin de oplegging van tbs dreigt. Wij investeren veel tijd in goede voorlichting en advisering van onze cliënten. Bijvoorbeeld over het meewerken of weigeren aan het onderzoek door de psycholoog en psychiater.

Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in het bijstaan van mensen die zijn veroordeeld tot tbs. Denk hierbij aan beklagzaken of de procedure waarin wordt besloten of de tbs verlengd wordt.

WAT DENK JE DAT CLIËNTEN OVER JE ZULLEN ZEGGEN?
De recensies over ons kantoor zijn te vinden op onze website. Gelukkig zijn deze heel erg positief.

WAT IS EEN ZAAK DIE JE BIJ ZAL BLIJVEN?
Bij het bezoeken van een nieuwe cliënt in een politiecel, trof ik een huilende man aan. Hij werd ervan verdacht een vrouw in een park te hebben neergestoken. Hij begreep niet waarom hij daarvoor was aangehouden. Het enige ‘bewijs’ was een anonieme tip. De cliënt bleek onschuldig te zijn. Gelukkig lukte het om hem snel vrij te krijgen, maar het was voor de cliënt verschrikkelijk om een paar dagen onschuldig vast te zitten. Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat iedereen onschuldig is totdat het tegendeel bewezen wordt en waarom het werk van een advocaat belangrijk is.

WAS IS HET MEEST COMPLEXE AAN JE WERK ALS ADVOCAAT?
Het is een uitdaging om voor een cliënt de juridische werkelijkheid te vertalen naar normaal taalgebruik.

WELKE DINGEN ZOU JE VERANDERD WILLEN ZIEN IN HET GEVANGENISWEZEN?
Dat het eenvoudiger wordt voor cliënten om hun advocaat te bereiken. Te vaak worden terugbelverzoeken niet goed doorgegeven. Het is hoogste tijd dat Telio wordt afgeschaft.

HOE DENKT JE OVER HET NEDERLANDSE STRAFKLIMAAT?
Helaas wordt er te veel gekeken naar vergelding en te weinig naar preventie. Dit zie je bijvoorbeeld in strafzaken waarin een verdachte wordt veroordeeld tot een lange gevangenisstraf en tbs. Het duurt dan jaren voordat de behandeling kan beginnen. Bij een gevangenisstraf van bijvoorbeeld twaalf jaar, betekent dit dat een veroordeelde pas na tien jaar met zijn behandeling kan beginnen. Deze vertraging is onwenselijk en niet in het belang van de veroordeelde en de samenleving. Iemand met een psychisch probleem heeft namelijk hulp nodig, geen straf. Rechters moeten daar meer oog voor hebben.

WAT ZOU JE VERANDERD WILLEN ZIEN IN HET NEDERLANDSE RECHTSSYSTEEM?
Strafzaken moeten veel sneller inhoudelijk behandeld worden. Verdachten moeten nu te lang wachten. Helaas is het daardoor geen uitzondering dat verdachten langer in voorarrest hebben gezeten dan de straf die uiteindelijk wordt opgelegd. Daarnaast duurt het te lang voordat tbs’ers worden geplaatst in een tbs kliniek. Vaak moeten zij minimaal maanden in de gevangenis wachten voordat zij aan hun behandeling kunnen beginnen. Dat is niet goed voor hun tbs-traject.

ZIJN ER CLIËNTEN DIE JIJ NIET WIL OF KAN VERDEDIGEN?
Vertrouwen tussen de advocaat en cliënt is noodzakelijk om succes te hebben in een strafzaak. Als dat vertrouwen ontbreekt, bijvoorbeeld omdat er verschil van inzicht is over de strategie, ben ik niet de juiste advocaat om iemand te verdedigen. Daarnaast kan ik geen cliënten verdedigen als ik emotioneel betrokken ben, bijvoorbeeld als ik de aangever goed ken.

WAT VOOR INVLOED HEEFT CORONA OP DE ADVOCATUUR?
Op dit moment geen. Een voordeel van de coronamaatregelen is dat het nu makkelijker is om cliënten digitaal bij een zitting aanwezig te zijn. Dit is een uitkomst voor cliënten met medische problemen, voor wie het transport naar de rechtbank te belastend is.

ALS JE ZELF EEN JURIDISCH PROBLEEM ZOU HEBBEN, WIE ZOU JE DAN INSCHAKELEN?
Altijd een advocaat die in dat probleem is gespecialiseerd.

WAT IS JOUW BOODSCHAP VOOR ONZE LEZERS?
Doe jezelf niet te kort en kies voor een advocaat die gespecialiseerd is in jouw strafzaak.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Strafrechtadvocaat Christiaan Kwint
https://www.kva-advocaten.nl

 

Pin It on Pinterest

Share This