LEEFGELD: ALLES WAT JE MOET WETEN

Als je onder bewind komt te staan, dan behartigt een bewindvoerder jouw financiële zaken. Dit betekent dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen over je geld en bezittingen. Wel mag je zelf beslissingen nemen over het leefgeld. Op deze pagina vertellen we je hier meer over.

Wat is leefgeld?
Leefgeld is een bepaald bedrag dat per week (of maand) aan jou wordt overgemaakt vanaf de beheerrekening. Dit bedrag is bedoeld voor dagelijkse noodzakelijke uitgaven, zoals boodschappen en persoonlijke verzorging.

Hoeveel leefgeld krijg je als je onder bewind staat?
De hoogte van het bedrag aan leefgeld is grotendeels afhankelijk van jouw financiële situatie. Er is dus geen wettelijk minimum aan leefgeld. Wij proberen altijd rekening te houden met de leefsituatie, vandaar dat een vast bedrag nooit wenselijk is. Als leidraad kun je onderstaand overzicht aanhouden
Eenpersoonshuishouden: € 40,- per week
Tweepersoonshuishouden: € 50,- per week
Gezin met 2 kinderen: € 70,- per week
Gezin met 4 kinderen: € 90,- per week
Alleenstaande met 2 kinderen: € 60,- per week
De bewindvoerders van Aktiva maken altijd een persoonlijk plan van aanpak op en stellen in samenspraak met jou de hoogte van het leefgeld vast. Bij het bepalen van de hoogte van het leefgeld kijken wij altijd naar jouw situatie en houden wij rekening met de huishoudelijke uitgavencijfers van het Nibud.

Wettelijk minimum leefgeld
Er bestaat geen wettelijk minimumbedrag voor het leefgeld. De bewindvoerder bepaalt de hoogte voor zijn of haar cliënt gebaseerd op het inkomen, vaste lasten en eventuele schulden.
Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon. Voor elk extra gezinslid komt er nog 10 euro bij. Voor een tweepersoonshuishouden geldt dan dus een normbedrag van 50 euro per week.
Een professionele bewindvoerder heeft meer ervaring met het maken van begrotingen en het vaststellen van een geschikte hoogte voor het leefgeld voor een cliënt dan een niet-professionele bewindvoerder, zoals een familielid of kennis. Als je onder bewind komt te staan, is een professionele bewindvoerder daarom aan te raden.

Te weinig leefgeld
Veel andere bewindvoerders hanteren een te streng budgetplan waardoor er minder leefgeld wordt uitgekeerd dan zou kunnen. Er wordt gewerkt met reserveringen en potjes, zodat er een financiële buffer ontstaat voor diverse soorten uitgaven. Dit zorgt natuurlijk voor extra financiële veiligheid, maar in de praktijk blijkt dat er vaak te veel van zulke potjes en reserveringen worden gemaakt, waardoor er onnodig weinig leefgeld overblijft. Een cliënt krijgt hierdoor erg weinig leefgeld uitgekeerd wat tot frustraties kan leiden.

Advies nodig over bewindvoering?
Wij helpen veel mensen met het op orde brengen van hun financiële situatie. Vanaf de eerste dag gaan we samen te werk om jouw financiële zorgen weg te nemen. Wij werken graag persoonlijk, zonder wachtlijsten en met als doel om jou zo snel mogelijk van jouw financiële uitdaging af te helpen.

Pre-bewind is bij ons een gratis dienstverlening in aanloop naar bewindvoering. Wij ondersteunen instanties hiermee met het aanvraagtraject bij rechtbanken. Sommige trajecten kunnen maanden duren en wij bieden in de tussentijd gratis ondersteuning voor jou en jouw cliënt.

 


Geen financiële zorgen meer met Aktiva
Wij creëren overzicht en een stabiele financiële basis.

 

 Neem contact met ons op voor jezelf of de achterblijvers.

Postbus 2115
7900 BC Hoogeveen

T: 085 – 760 39 58
E: info@aktiva.nl
www.aktiva.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This