Kunst en kunstvormen

Kunst is een heel breed begrip. Kunst is een product van creatieve uitingen van mensen. Hierbij kan je dan weer denken aan tekenen, schilderen, fi lm, fotografi e, literatuur, interactieve media, theater, po√ęzie, zang, dans, muziek en bouwkunde. Kunst is het maken van iets bijzonders. Iets moois, iets leuks, iets aangenaams, iets interessants om naar te kijken, te luisteren of te lezen. Iets wat je in een kamer zou zetten of aan de muur zou hangen. Of natuurlijk iets wat niet tastbaar is. Wat dacht je van het theater? Ook een musical of een toneelstuk is een vorm van kunst.

Kunst wordt gemaakt met de bedoeling om de menselijke geest en de zintuigen te prikkelen. Aan de hand van deze reactie wordt dan weer bepaald welke kwaliteit een kunstwerk heeft en of het object ook echt wel kunst is. Een kunstwerk wordt vaak gekenmerkt door originaliteit en schoonheid.

Een object is geen kunst als het slechts de geest of de zintuigen prikkelt of een ander doel heeft. Zo kan een poster met een palmboom slechts een mooie afbeelding zijn die meer wordt gebruikt als decoratie. Het is alleen leuk om naar deze afbeelding te kijken, maar je geest wordt er niet echt door geprikkeld. Je gaat er dus niet over nadenken. Een ander voorbeeld hiervan is muziek. Zo is emotionele meeslepende muziek kunst, maar een gezellig achtergrondmuziekje in de winkel is dit weer niet. Soms wordt een werk ineens tot kunst verheven. Een heel bekend voorbeeld hiervan zijn de werken van Andy Warhol, zoals het blik tomatensoep.

Een kunstwerk kan op twee manieren worden bekeken. Zo kan je het zien vanuit de maker of vanuit de waarnemer. Als een kunstwerk vanuit de maker wordt gezien, dan gaat het om de verbeelding of de gevoelens die de maker ermee uitdrukt. Als het vanuit de waarnemer wordt gezien,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This