Jouw krachtigste wapen is studie en ontwikkeling

“Ben ik te oud om te studeren?” We horen deze vraag zo nu en dan voorbij komen. Het antwoord is natuurlijk ‘nee’. Je bent nooit te oud om te studeren en jezelf te ontwikkelen!

Dat studeren op oudere leeftijd anders is dan toen je jonger was staat vast, want je leven is nu vaak anders. Het zal wennen zijn om te starten met een deeltijdstudie, een cursus of een training. Geen zorgen, met doorzettingsvermogen en inzet is een diploma binnen handbereik.

ONTHOUD: LEEFTIJD IS MAAR EEN GETAL
Tijdens je deeltijdopleiding is de kans aanwezig dat medestudenten een stukje jonger zijn of in een andere levensfase zitten. Jij woont misschien al op jezelf, bent getrouwd, hebt wellicht al kinderen of zit in detentie. Het samenwerken met jouw medestudenten is dan even omschakelen. Laat je er niet te veel door leiden, want leeftijd is aan het einde van de dag uiteindelijk maar een getal. Jouw levenservaring, óók vanuit detentie, kan een enorme meerwaarde zijn. Zie dat als een voordeel en deel dat met anderen.

WEES NIET TE STRENG
Studeren gaat om meer dan hoge cijfers halen. Je bent er om te leren, probeer dat voor ogen te houden. Aan stampen om het vervolgens te vergeten heb je niets. Misschien kun je je de laatste keer dat je een boek hebt (uit)gelezen niet eens herinneren. Het is waarschijnlijk even inkomen, neem je tijd daarvoor. Werk met een duidelijke planning en houd je daaraan. Op een geven moment zit je er weer helemaal in en kun je knokken voor je diploma.

GUN JEZELF DE TIJD
Leg jezelf niet te veel druk op en gun jezelf de tijd om weer aan het studeren te wennen. Want een leven combineren met werk, detentie en studie, dat vergt inspanning, aanpassing, tijd en energie. Wanneer je gaat studeren in deeltijd zal je moeten plannen. Dus blok in je agenda studie-uren, dit maakt het studeren een stuk makkelijker. Dat studeren een pittige uitdaging is, staat vast. Maar je bent nooit te oud om je toekomst in eigen handen te nemen! Er zullen ongetwijfeld momenten zijn dat het allemaal teveel lijkt maar daar helpen je studiegenoten, docenten en je studiecoach je doorheen.

Wat ga jij doen?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This