In gesprek met Wilfred Kols – Mission Prison

WAT DOE JE IN HET DAGELIJKS LEVEN?
In het dagelijks leven ben ik huisbezoeker en schuldhulp begeleider van een incassobureau: Faircasso. We doen dat op een sociaal maatschappelijk verantwoordelijke manier om contact te herstellen en om mensen niet onderuit te halen, maar overeind te helpen. Daarnaast ben ik getrouwd met Jennifer en hebben we 3 prachtige kinderen.

Tevens bezoek ik gedetineerden in binnen en buitenland en deel ik mijn levensverhaal en geef ik presentaties. Ik spreek regelmatig en ben daarnaast de oprichter van Mission Prison. 

OM MET DE DEUR IN HUIS TE VALLEN, HEB JE WELEENS VASTGEZETEN, ZO JA HOELANG?
Ja ik heb een tijd van 4,5 jaar en 2 keer een half jaar in detentie gezeten, in totaal dus 5,5 jaar.

OP WELKE VLAKKEN HEB JIJ JEZELF TIJDENS JOUW DETENTIE ONTWIKKELD?
Ik heb geleerd om mezelf te ontdekken wie ik daadwerkelijk was. Ook mezelf geconfronteerd met wat en welke belangrijke dingen ik moest af- en aanleren in mijn gedrag. En zeker de mensen die ik heel veel verdriet en schade heb aangericht om ze een brief te schrijven of te bellen en mijn excuus en spijt te betuigen. Maar ook de troep op te ruimen in mijn leven, de schade van relaties, financiën, vertrouwen, familie en de leegte in mezelf.

WELKE TIPS HEB JIJ VOOR GEDETINEERDEN DIE HET ZWAAR HEBBEN TIJDENS DETENTIE?
Wanneer het zwaar lijkt te worden probeer alles te relativeren en zoek de rust en vrede in jezelf. Want wat je mogelijk ook hebt gedaan in het verleden, daar kan je niks meer aan veranderen. Wat je wel kan doen is kijken naar jouw toekomst. Probeer veel van jezelf af te schrijven en mediteer met geheel je hart en geheel je verstand in geloof naar God toe. Word bewust van wie je bent en haal de mooie dingen in jou weer naar boven. Want wees eerlijk naar jezelf toe in tijden die zwaar zijn en wees kwetsbaar zodat je dingen kan relativeren en de waarde in jou en in het leven meer gaat waarderen. Wees dankbaar want je zal niet voor altijd zo blijven tussen die vier muren. Er schijnt altijd een licht in die duistere tijd van detentie.

HEB JE OOK TIPS VOOR IEMAND DIE UIT DETENTIE KOMT?
Wanneer je buiten komt dan kom je terug in de wildernis. Alleen tijdens je proces in de gevangenis moet je gebruik maken van de tijd om doelen te stellen en alvast praktische zaken regelen en onderzoeken of hulp vragen waar het nodig is. Kies je koers om vooral te werken naar stabiliteit en verantwoordelijkheid. Kies de juiste mensen om je heen en wees vooral jezelf in alles. Fouten mag je maken maar leer er snel van om weer op te staan en door te gaan.

TEGEN WELKE PROBLEMEN LIEP JIJ AAN?
Waar ik tegenaan liep is ongeduld en alles snel willen oplossen. En dat begon ik in te zien dat het niet zo werkt.
Vooral in mijn leven toen ik 18 jaren in de criminele wereld zat en verslaafd was aan cocaïne, andere drugs en alcohol. Mijn gedrag veranderde niet in 1 keer dat kostte tijd en vooral verandering was confronterend. Ik heb veel pijn gevoeld en heel veel innerlijke tranen gelaten vooral bij het verlies, de dood van mijn vriendin en mijn moeder. Het waren momenten waarin ik ze heb gereanimeerd maar het mocht niet baten. Zulke dingen draag je steeds mee als herinneringen. Maar ook mijn schulden achtervolgden me en liep ik erg aan tegen het geloof en vertrouwen van mensen naar me toe.

HOE LOSTE JE DIT OP?
Door steeds structuur en discipline in mijn leven toe te laten, daarnaast veel afspraken maken en nakomen met jezelf en met anderen. Kleine doelen stellen en open staan voor correcties en daarnaast mezelf durven te confronteren met de feiten van mijn leven. En vooral mijn levensstijl totaal af te stemmen op wie ik ben en wie ik wil zijn.

Hard werken aan mezelf koste me veel maar wat ik ervoor terug kreeg was veel meer dan dat. Hoop, geloof en vertrouwen hebben. Uit het niets, iets creëren.

WAT BEN JE VERANDERD TEN OPZICHTE VAN DE PERIODE VOOR JE DETENTIE?
Ik ben nu stabiel, verantwoordelijker, getrouwd en heb 3 prachtige kinderen. Meer een familieman geworden en vooral zachter en hulpvaardiger. Ik ben al 17,5 jaar clean van cocaïne, alcohol en sigaretten. Werk hard voor mijn gezin en reik uit naar de mensen die hulp en hoop nodig hebben. Waardeer het leven met heel veel liefde en ik probeer het beste uit anderen en uit mezelf te halen. Ik draag uit wie ik ben.

WE HEBBEN GEZIEN DAT JE EEN BOEK HEBT UITGEBRACHT
‘Stem van Duisternis, Stem van Licht’, wat gaaf!

WAARUIT HAAL JIJ JE INSPIRATIE BIJ HET SCHRIJVEN VAN EEN BOEK?
Mijn inspiratie haal ik uit mijn moment in de isoleercel toen ik in de gevangenis zat, omdat ik nooit zal vergeten waar ik vandaan kom. Ik deelde mijn verhaal met enkelen en die zeiden tegen me je moet een boek schrijven, maar ik heb er lang mee gewacht omdat ik het op het juiste moment wilde schrijven en op de juiste tijd wilde uitbrengen in het juiste seizoen van mijn leven.

WAT IS JE DOEL GEWEEST MET HET SCHRIJVEN VAN HET BOEK?
Mijn doel is om een levende getuigenis te zijn dat veranderen kan. Vaak worden we door de maatschappij bestempeld. Dat als je eenmaal een crimineel of junkie bent geweest, dat je dat ook altijd zult zijn en dat de maatschappij etiketten op ons plakt, maar dat is verkeerd en een vooroordeel. Maar ook voor de jongeren van nu en voor de gedetineerden en voor eenieder die openstaat om mijn boek te lezen.

VIND JIJ VAN JEZELF DAT JE KANSEN CREËERT? ZO JA, HOE DOE JE DIT?
ZO NEE, ZOU JE DIT WILLEN?
Ik merk dat ik wel veel in mezelf aan het investeren ben. Wat ten goede is voor mezelf, mijn huwelijk en gezin. Daarnaast volg ik wat opleidingen en investeer ik ook in anderen. Door te groeien en te bloeien in je leven creëer je kansen om nieuwe dingen te ontdekken in het leven.

Ik heb een stichting Mission Prison opgericht en ben begonnen met mijn eigen onderneming. Spreker en auteur, vrijwilliger bij Gevangenenzorg en coach bij WilfredK.

WELK ADVIES ZOU JIJ IEDERE GEDETINEERDE MEE WILLEN GEVEN OM OOK KANSEN TE KUNNEN CREËEREN, NU OF IN DE TOEKOMST?
Doe waar je goed in bent en ontwikkel en investeer daarin zodat je er alleen maar beter in kan worden met blijdschap en vreugde. Maak de keuze die niet alleen nu goed is, maar die ook juist is voor jezelf in de toekomst.

WAT IS JE FAVORIETE MOTTO & WAAROM?


“Het belang van weten waar je vandaan komt is richting geven aan je toekomst.”

Van je geschiedenis kun je veel leren maar je kunt het niet meer veranderen. Wat je wel kan doen is vandaag de keuze maken om je te focussen en uit te strekken naar de toekomst die voor je ligt.”

Waarom: We moeten dingen leren los te laten en bepaalde dingen kunnen we niet vergeten, maar wel een plaats geven om er positief mee om te gaan zodat het je richting en bestemming in je leven niet zal blokkeren.

WELKE LEVENSLES WIL JIJ DELEN MET DE LEZERS VAN TIMEYS?
Blijf in alles jezelf, waardeer jezelf en vergeef jezelf. Hou van jezelf in wie je bent en wil zijn. Ik dank Jezus voor zijn aanraking in mijn leven in de isoleercel.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen
Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This