IK SPORT OM ‘HELDER VAN GEEST’ TE BLIJVEN

Hier zit ik dan, net 1 maand werkzaam bij Sportbureau Tino als (leerling) sportbegeleider en nog zo groen als het maar zijn kan. Waarom Sportbureau Tino? Ik ben eigenlijk maatschappelijk werker, maar voor mijn gevoel klopte er iets niet. Ik voelde me niet altijd zo effectief als ik eigenlijk wilde zijn. Ik wil niet in een kamertje zware gesprekken voeren met mensen. Als je in een psychiatrisch ziekenhuis, instelling of in detentie zit dan weet je zelf ook wel dat er ergens onderweg iets niet goed is gegaan. Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. En als het hoekje nauw genoeg is en het gevaar niet te overzien, komen daar vaak (psychische) problemen bij kijken die je niet had zien aankomen.

Ikzelf heb, gedurende mijn leven, zware PTSS opgelopen van dingen die niet mijn schuld waren. Ik ben wel eens 1 sprong verwijderd geweest van detentie. Maar sport (klassiek ballet, paardrijden en zwemmen als kind. Later kick boxen, hardlopen en voetbal) heeft mijn leven gered en toen ik de kans kreeg hier mijn werk van te maken bij sportbureau Tino, greep ik deze met beide handen aan.

Het lichaam en de geest zijn een team. Ik heb me vaak afgevraagd: ‘Wat heeft mijn team nodig?’ Het lichaam heeft gezonde voeding, water, rust en vooral beweging nodig. Door te sporten leerde ik zo veel vaardigheden en competenties die ik als kind niet geleerd had doordat mijn ouders er een potje van hadden gemaakt. Al deze nieuw geleerde competenties kan ik in het leven toepassen. Namelijk op het werk, tijdens sociale contacten, relaties, opvoeding etc. Ik leerde samenwerken in team verband. Als ik niet goed samenspeelde met voetbal, dan strafte het team me af en wees mij op mijn plek. Als je geen oog hebt voor je teamgenoten, dan verlies je de wedstrijd, punt.

Met ballet leerde ik me te concentreren (wat niet vaak lukte omdat ik op standje overleven stond), luisteren naar aanwijzingen van de juf en mijn hoofd te legen. Als ik danste, dan was ik als een zwaan die even hoog boven de wolken zweefde en alle shit van het dagelijkse leven kon vergeten. Zwemmen leerde mij discipline en moed. Bij 20 banen borstcrawl ging ik halverwege bijna dood (voor mijn gevoel dan) en toch pushte ik mezelf door te gaan, want het gevoel van een doel behalen is priceless. Als kind had ik nachtmerries dat ik steeds verdronk in het leven. De golven die mij steeds overspoelde veegde me weg. Tijdens het zwemmen keek ik mijn angst recht in de ogen. ‘Golven? Wacht maar ik ga zo goed leren zwemmen dat geen enkele golf mij ooit nog te pakken zal kunnen nemen.’ Soms verslikte ik me tijdens het zwemmen, maar ik leerde onder water te kuchen en vooral niet in te ademen, onder water, als ik in paniek raakte! Als ik in het dagelijkse leven een golf tegen kom blaas ik eerst mijn woede of irritatie uit mijn systeem en haal ik diep adem om mijn brein weer zuurstof te geven. Zo kan ik weer helder denken en de situatie zien zoals hij is.

Vooral met kick boxen kwam ik mezelf tegen. Ik was impulsief en had geen overzicht. Als mijn eerste klap raak was, dan lag hij. Werd deze ontweken, dan kreeg ik klappen. Ik had door trauma’s geleerd om naar beneden te kijken alert zijn op dingen die er nu niet meer waren. Kick boxen gaf me de moed om weer om me heen te kijken. Ik werd agressief als iemand mijn gezicht aanraakte. Dus, hoe ging ik deze agressie tijdens het sparren omzetten naar een vriendschappelijk potje sparren? ‘Geduld, overzicht, relativeren en begrip.’ Ik wilde de ander geen pijn doen en leerde erop vertrouwen dat de ander mij ook geen pijn wilde doen. Het was een vriendschappelijk potje. Ik leerde om op een sportieve manier aangeraakt te worden.

Ja, managers zijn vaak irritant en zeiken de hele dag door aan je kop. Maar als JIJ niet op een effectieve en beheerste manier voor jezelf opkomt, ben JIJ, ALTIJD, degene die naast de pot pist en zonder baan komt te zitten. Bij Sportbureau Tino wil ik door middel van sport mijn cliënten deze lessen meegeven. Als ik sport vraag ik me altijd af welke pijn ik tijdens de sessie wil helen en vooral: ‘Hoe ga ik ervan leren en sterker worden in het leven.’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This