ICEMAN – De Wim Hof Methode

DE WIM HOF METHODE IS EEN TECHNIEK DIE ADEMHALING, KOUDETRAINING EN INZET (MINDSET) COMBINEERT. VOORDAT DEZE METHODE TOT STAND KWAM TRAINDE WIM VELE JAREN IN DE NATUUR. DAARBIJ BLEEK WIM ZIJN AUTONOME ZENUWSTELSEL TE KUNNEN BEÏNVLOEDEN EN AAN TE STUREN, IETS WAT DOOR DE WETENSCHAP NIET VOOR MOGELIJK WERD GEHOUDEN. IN HET AUTONOME ZENUWSTELSEL WORDT O.A. DE TEMPERATUUR VAN JE LICHAAM GEREGELD, MAAR OOK DE HARTSLAG, BLOEDDRUK, ADEMHALING EN DE BLOEDVATEN DIE OPEN- OF JUIST DICHTGAAN. IEDEREEN DIE NIET GETRAIND IS IN DE WIM HOF METHODE IS OOK NIET IN STAAT OM HET AUTONOME ZENUWSTELSEL BEWUST TE BEÏNVLOEDEN EN AAN TE STUREN MAAR WIM IS ERVAN OVERTUIGD DAT IEDER MENS IN PRINCIPE IN STAAT IS OM DOOR MIDDEL VAN ZIJN METHODE DE CONTROLE OVER HET AUTONOME ZENUWSTELSEL KAN KRIJGEN.

IN 2014 KREEG HOF GELIJK. DE CONCLUSIE NA EEN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK IN HET RADBOUD ZIEKENHUIS, MET 24 PROEFPERSONEN, WAS DAT MENSEN DIE MET DE WIM HOF METHODE HADDEN GEOEFEND ALLEMAAL IN STAAT WAREN OM HUN AUTONOOM ZENUWSTELSEL TE BEÏNVLOEDEN.

DE VERSTREKKENDE GEVOLGEN VAN DEZE KENNIS ZIJN NOG NIET TE OVERZIEN, MAAR WE WETEN INMIDDELS DAT DE WHM POSITIEVE ERVARINGEN HEEFT BIJ:

• een gezonder vatenstelsel
• een sterker immuunsysteem
• verbeterde sportprestaties
• natuurlijke antidepressiva
• superfocus
• hogere vetverbranding
• betere insulinegevoeligheid
• bewuste beïnvloeding van het immuunsysteem
• minder ontstekingen en een betere zuurgraad in je lichaam
• minder verzuren bij sportprestaties
• een beter metabolisme (energiesysteem)
• en diepe meditatieve rust.

1. KOUD DOUCHEN STIMULEERT DE AANMAAK VAN BRUIN VET
Is koud douchen gezond? Ons lichaam is heel goed in staat om zich aan te passen aan de temperatuur. Echter, we zetten onze innerlijke thermometer vaak niet eens meer aan het werk. Hebben we het koud? Dan draaien er de thermostaat nog wat hoger. In de winter trekken we een dikke winterjas aan. Met die dikke jas stappen we vervolgens in de auto en ook in de auto zetten we de kachel wat hoger… Get it? Door koud te douchen stimuleer je de aanmaak van bruin vet in je lichaam. In tegenstelling tot wit vet, dat voornamelijk dient als opslagruimte is de voornaamste taak van bruin vet de productie van warmte. Zo hebben pasgeboren baby’s hebben in verhouding veel bruin vet, zo’n 5% van het lichaamsgewicht. Dankzij dit ‘babyvet’ kan de pasgeborene zijn lichaam op temperatuur houden. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid bruin vet in ons lichaam af. Wanneer je het zo koud hebt dat je gaat rillen blijkt dit het lichaam aan te zetten tot de aanmaak van bruin vet. Het bruine vet produceert vervolgens de warmte die je nodig hebt. Koud douchen zorgt er dus voor dat jouw innerlijke thermostaat de temperatuur weer zelf kan regelen. Je traint als het ware je lichaam om weer om te kunnen gaan met koude en warmte.

2. KOUD DOUCHEN VERSTERKT JE WEERSTAND
Kortdurende fysiologische stress en de aanpassing van je lichaam hierop noemen we hormese. De prikkeling van de koude douche heeft dan ook een hormetisch effect. Wil je de fl exibiliteit van je lichaam trainen? Dan zul je buiten je comfortzone moeten gaan en de kraan toch echt op standje koud moeten draaien. Door de schok van het koude water wordt het immuunsysteem geprikkeld hetgeen resulteert in verhoogde productie van witte bloedcellen. Je kunt dus wel degelijk je weerstand verbeteren door een koude douche te trotseren.

3. KOUD DOUCHEN VERBETERT DE BLOEDCIRCULATIE
Door koud te douchen verbeter je je bloedsomloop. Tijdens een koude douche vernauwen in eerste instantie je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en wordt het bloed krachtiger door je lichaam gepompt. Om de warmte vast te houden pompt je hart meer bloed naar je organen. Na de koude douche zakt je bloeddruk weer, maar blijft het effect van een verbeterde doorbloeding.

4. KOUD DOUCHEN ZORGT VOOR EEN GLOWING SKIN
Doordat spieren en bloedvaten samentrekken wordt je huid gladder en strakker. Koud water zorgt ervoor dat je huid minder snel uitdroogt.

5. DOOR KOUD DOUCHEN VAL JE AF
Het is al aangetoond dat mensen afvallen als je ze gedurende langere tijd meerdere uren per dag in een koude ruimte of bad zet
en dat heeft alles te maken met wederom bruin vet. Hoe meer bruinvet, hoe meer je verbrandt en des te meer kilo’s je verliest.
Bovendien zorgt de verbeterde bloedcirculatie voor een hogere stofwisseling. Wie wil afvallen heeft dus naast het aanpassen van zijn voedingspatroon en meer bewegen, nog een optie: koud douchen.

6. VAN KOUD DOUCHEN KRIJG JE ENERGIE
Een minuut of 5 na een koude douche begint het ‘I’m alive’ gevoel. Je gaat dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je voelt je
bloed door je lichaam stromen. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je meer alert ben.
Een echte kickstarter op de vroege ochtend dus zo’n koude douche.

7. KOUD DOUCHEN HEEFT EEN POSITIEVE EFFECT OP SPORTPRESTATIES
Veel topsporters moeten er al aan geloven. Een koud ijsbad na de voetbalwedstrijd of marathon met als doel vermoeidheid tegen te
gaan en het herstel te bevorderen. Hydrotherapie geeft verlichting bij spierpijn. Eerst sluiten de bloedvaten door het koude water, vervolgens komt de bloedtoevoer extra op gang. De afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd en hierdoor herstellen sporters sneller.

>> TIPS & TRICKS <<

JUST DO IT!
Koud douchen is vergelijkbaar met op het randje van het zwembad staan en twijfelen of je erin springt, omdat het water zo koud is. Just do it, je zult zien direct na de eerste seconde voelt het al als een overwinning!

BEGIN MET JE UITEINDEN
Wanneer je niet meteen een ‘een bommetje’ wilt maken onder de koude douche kun je beginnen met je voeten, benen, handen en armen. Vervolgens kun je je rug, buik, borst, gezicht en kort je hoofd afspoelen. Wat goed helpt is om met je vrije hand mee te wrijven.

BLIJF RUSTIG ADEMHALEN
Easier said than done! Door het koude water gaat je ademhaling versnellen. Dit is een normale reactie. Wat helpt is na het uitademen niet meteen in te ademen. Houd je adem vast. Wanneer je voelt dat je weer wilt inademen doe je dat en houd je vervolgens je adem weer vast na een uitademing. Oefening baart kunst. Je zult merken dat je na verloop van tijd steeds sneller je ademhaling onder controle krijgt.

SCHRIKEFFECT
Het is schrikken zo’n koude straal op je lijf. Maar het is echt beter om de knop in een keer naar de koude kant te draaien. Dus niet van warm geleidelijk afbouwen naar koud. Het onverwachte koude water zorgt voor een schrikeffect en dat willen we.

ALLE BEGIN IS MOEILIJK
Start met een warme douche en eindig met een koud afspoelen. Je hoeft niet meteen 5 minuten lang de kou te trotseren. Stap voor stap kom je er ook.

START VANDAAG
Er is maar een goede dag om te beginnen en dat is vandaag!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This