HET OKD PROGRAMMA
Maakt (extra) bezoeken / speelmiddagen mogelijk van kinderen (3-16 jaar) aan hun gedetineerde ouder.

Vanaf 2013 is er de mogelijkheid om het OKD programma te volgen. Het OKD programma maakt (extra) bezoeken / speelmiddagen mogelijk van kinderen (3-16 jaar) aan hun gedetineerde ouder. E n keer per maand worden de kinderen naar hun oudergebracht in de Penitentiaire Inrichting (P.I.) door een vrijwilliger, die ook af en toe iets gezelligs met het kind kan ondernemen. De vrijwilliger krijgt ondersteuning bij het uitvoeren van deze taak. Het OKD programma is in eerste instantie bedoeld voor het kind. In de P.I. kan het kind zonder andere volwassen familieleden op een ongedwongen wijze spelen en praten met zijn/haar gedetineerde ouder.

JE KIND OP BEZOEK IN DE PI
Regelmatig zijn er speelmiddagen met de kinderen. Je kunt er samen spelen, knutselen of kletsen. Een middag alle aandacht voor je kind. Er is geen andere familie bij. Het bezoek duurt (ongeveer) twee uur. We zitten in een zaaltje dat gezellig is ingericht, er is altijd iemand aanwezig vanuit de PI en een vrijwilliger.

VRIJWILLIGERS
Vrijwilligers die er zijn voor jou en jouw kind. Zij helpen tijdens de middagen en kunnen je kind vervoeren. Natuurlijk mag de moeder, verzorger of familielid van je kind hem of haar naar de PI brengen. Maar als dat niet kan, heb je dus de vrijwilligers. Zij weten dat het soms een moeilijke tijd kan zijn. Hen hoef je daarover niets uit te leggen. Zij maken eerst uitgebreid kennis met je kind en de moeder. Vrijwilligers worden goed uitgezocht. Ze moeten een Verklaring Omtrent Gedrag hebben, ze worden extra gescreend en krijgen een training. Ze zijn er voor jou en je kind. Vrijwilligers zijn mannen of vrouwen, oud of jong, in Nederland of een ander land geboren.

HOE KUN JE DIT REGELEN?
Als jij ook graag je kind op deze manier op bezoek wilt, moet je dat zelf regelen. Eerst moet je weten of de moeder / verzorger en je kind dat willen. Daarna neem je contact op met de case-manager, een Geestelijk Verzorger of de contactpersoon van de ouderkind-dag. Die vraagt aan de moeder / verzorger om toestemming. Dan wordt er voor het vervoer een vrijwilliger gezocht.

ERVARINGEN
De ouders en kinderen die al meedoen zijn er heel blij mee. Kinderen verheugen zich op het bezoek; op de aandacht van hun ouders en het samen bezig zijn. Ouders merken dat ze hun kind beter leren kennen. We hopen dat ook jij en jouw kind ervan gaan genieten!

‘De bedoeling van het OKD programma is dat de gedetineerde ouder en het kind contact houden om de detentie zo goed mogelijk door te komen zonder van elkaar te vervreemden.’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen
Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This