GEZONDHEID KOMT NIET ALTIJD DIRECT DOOR MEDICATIE EN GEZONDEVOEDING
De oplossing start vaak met rust in je hoofd, hart en ziel, het aanpakken van je algehele leefstijl en het doorbreken van oude patronen die je niet vooruit helpen.

NEDERLAND LEEFT STEEDS BEWUSTER EN GEZONDER
Nederlanders zijn in steeds grotere mate bezig met hun gezondheid en leefstijl. Leefstijl is een verzamelnaam voor het gedrag waarmee invloed op de gezondheid uitgeoefend kan worden. Hierbij kun je denken aan lichaamsbeweging, voeding, stress, ontspanning en slaappatronen. Maar daarnaast ook de manier waarop je met tegenslagen omgaat. Of de wijze waarop je over jezelf denkt hebben invloed op je gezondheid. De totaalbalans van deze factoren bepalen naast je omgeving veelal je gezondheid. Tegenwoordig zijn velen bezig de kwaliteit van hun leven te verhogen. En zijn er veel ontwikkelingen die de leefstijl van de gemiddelde Nederlander verbeteren.

BEWUSTER VAN EIGEN GEZONDHEID SINDS CORONA
Vier op de vijf Nederlanders geeft aan dat ze in het afgelopen jaar bezig zijn geweest met een gezonde leefstijl. Een beter voedingspatroon en meer beweging worden het meest genoemd. Meer kunnen genieten komt daar vlak achteraan. Voor vrouwen is slaap en ontspanning belangrijk, 42 procent geeft aan dat hun batterij aan het begin van de dag niet 100 procent is opgeladen versus 29 procent van de mannen. Voor 40 procent van de vrouwen is een start maken met de verbetering van het slaappatroon het moeilijkst. Met 22 procent hebben mannen daar minder last van. In het onderzoek valt op dat 32 procent van de Nederlanders bewuster bezig is met de eigen gezondheid sinds de coronapandemie en 40 procent aangeeft dat ze bewuster zijn van waar ze staan qua gezondheid.

WERK IN KLEINE STAPPEN AAN GEZONDHEID
Negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet blijken voor 40 procent van de Nederlanders belangrijke triggers. “Negatieve emoties zijn vaak nodig om daadwerkelijk van start te gaan met een gezonde leefstijl. Gelukkig maken negatieve gevoelens plaats voor positieve emoties als vreugde en liefde, als zij eenmaal bezig zijn met een gezonde leefstijl.” aldus prof. dr. Hanno Pijl, internist LUMC, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en bestuurslid van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. “Ben je bezig met het verbeteren van je leefstijl maar vind je het steeds lastig om vol te houden, hou de stappen klein om het behapbaar te maken. Elk bescheiden resultaat is er eentje om trots op te zijn. Zo houd je het makkelijker vol”, vervolgt Pijl.

ALLES TELT MEE VOOR GEZONDHEID
Hoe gezonder je bent, hoe beter je je voelt. Dan heb je meer energie, beweeg je makkelijker en kun je meer aan. Maar, de lat wordt soms wel erg hoog gelegd. Strenge diëten, strakke beach-bodies of fi tness apps zijn niet aan iedereen besteed. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Genieten en gezelligheid zijn óók belangrijk. En dat is voor sommigen op dit moment niet makkelijk. Maar ook hoe je woont en of je groen in de buurt hebt waar je kunt ontspannen is belangrijk. Alles telt mee als het om gezondheid gaat. Omdat ieder mens anders is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This