Kunst en kunstvormen
GEVANGENENZORG NEDERLAND ZET ZICH IN VOOR GEVANGENEN, MAAR OOK VOOR DE ACHTERBLIJVENDE FAMILIE. IN 2021 IS HET 20 JAAR GELEDEN DAT STEUN AAN FAMILIE IS GESTART. EÉN VAN DE GEVANGENEN DIE HULP VROEG VOOR ZIJN VROUW, IS WIM. HIJ IS NET VRIJ EN WIL WEL VERTELLEN WAAROM HIJ HET FIJN VINDT DAT ZIJN VROUW THUIS STEUN KREEG (EN NOG STEEDS KRIJGT) VAN VRIJWILLIGER MIEKE.
Negen maanden zat Wim in de gevangenis. Eerst in het buitenland, later in Nederland. Zijn vrouw Sonja bleef alleen achter met hun baby. Dat was niet gemakkelijk. Niet voor Wim, omdat hij haar vanuit de gevangenis maar moeilijk kon steunen. En zeker ook niet voor zijn vrouw. Zij moest nu in haar eentje voor haar kindje zorgen. En bovendien miste ze Wim.
Wim zat zelf in een enorm moeilijke periode, zeker toen hij in het buitenland vast zat. Hij omschrijft die tijd kort als ‘de hel’. “Er is zoveel gebeurd, het was nog maar de vraag of ik levend terug zou komen.” In die situatie maakte hij zich grote zorgen om Sonja en het kindje. Toen hij was overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland, belde hij daarom naar Gevangenenzorg voor steun voor zijn vrouw. Die steun kwam er via vrijwilliger Mieke. Wim: “Het gaf mij een gerust gevoel dat Mieke er voor haar is. Dat er tenminste iets van hulp is. Ze heeft iemand om op terug te vallen.”
LUISTEREN EN MEEDENKEN
Mieke bezoekt de vrouw van Wim en houdt contact via de mail. Samen praten ze over de mooie dingen, maar ook over de moeilijkheden waar Sonja tegenaan loopt. Mieke luistert dan, denkt mee en geeft adviezen.
Wim vroeg, eenmaal in de Nederlandse gevangenis, ook voor zichzelf een bezoekvrijwilliger van Gevangenenzorg aan. “Ik zat in een uitzichtloze situatie. Bij zo’n vrijwilliger kun je je ei kwijt.” Cor kwam regelmatig bij hem langs en samen praatten ze over het leven in de gevangenis, maar ook over de hel die Wim heeft meegemaakt in de buitenlandse gevangenis. Iedereen die in gevangenis zit, kan ook voor zichzelf bij Gevangenenzorg om steun van een vrijwilliger vragen. De vrijwilliger komt regelmatig, bijvoorbeeld elke drie weken, bij je langs. Buiten de bezoekuren om. De vrijwilliger luistert, oordeelt niet en denkt mee.
INFORMATIEPAKKET AANVRAGEN
Jij kunt net als Wim steun vragen voor je familie. Dit kan door in het RIC de aanvraagkaart ‘Steun voor je familie’ in te vullen, of via het formulier op gevangenenzorg.nl. De informatie wordt vrijblijvend naar je familie thuis toegestuurd. Je kan je familie ook wijzen op aandachtvoorachterblijvers.nl. Aandacht voor achterblijvers is het programma van Gevangenenzorg Nederland dat helemaal gericht is op de steun voor de achterblijvende familie.
GEVANGENEN KUNNEN:
• informatie aanvragen over steun aan familie. Gevangenenzorg stuurt het informatiepakket vrijblijvend naar hen toe;
• vragen of Gevangenenzorg contact opneemt met de familie. Dit gebeurt als het familielid daarvoor toestemming heeft gegeven;
• voor zichzelf bezoek van een vrijwilliger aanvragen. Zie gevangenenzorg.nl.
VOOR FAMILIE IS ER:
• een luisterend oor en iemand die meedenkt via de mail of de telefoon;
• Een vrijwilliger die regelmatig op bezoek komt;
• Chathulp (gratis, anoniem en vertrouwelijk);
• Lotgenotencontact.
Redactie Timeys
0 reacties