BROOD IS EEN DIKMAKER > FABEL
Het is een fabeltje dat brood een dikmaker is. Met name het smeersel en het beleg zijn daarvoor verantwoordelijk. Een dikke of dubbele snee brood is juist een uitstekende basis voor een gezond leefpatroon. Besmeer het brood dun met een halvarine of light-product uit een kuipje en kies voor belegsoorten met minder vet en suiker. Denk ook eens aan sla en plakjes tomaat, komkommer en avocado voor op brood. Volkorenbrood heeft de voorkeur; daarin zitten veel vezels, B-vitamines en jodium.

TARWE IS EVENGOED ALS SPELT > FEIT
Speltbrood is hip omdat het gezonder zou zijn. Het verschil tussen spelt en tarwe is echter maar klein. Speltbrood bevat ook gewoon gluten, dus wie dit wil vermijden heeft hier niks aan. Wel verdragen sommige mensen spelt beter dan tarwe. Let dan wel op dat het product 100% spelt is, en er niet alsnog tarwe bij zit.

IN EEN KROKET ZITTEN VOORAL GEZONDE VETTEN > FABEL
Het is fi fty-fi fty, de helft van de vetten zijn verzadigd (ongezond) en de andere helft onverzadigd.

DOOR KOFFIE HOUD JE VOCHT VAST > FABEL
Cafeïne stimuleert wel de werking van de nieren, waardoor je sneller en vaker naar het toilet moet na het drinken van koffie. Maar de totale hoeveelheid urine blijft hetzelfde. Koffi e bestaat voor 95% uit vocht en telt mee bij de 1,5 à 2 liter vocht die je per dag nodig hebt. Nog meer goed nieuws: een consumptie van maximaal zo’n 4 koppen koffie per dag past in een gezond voedingspatroon. Het kan je op korte termijn wat alerter en prestatiegerichter maken. Wel is het zo dat het lang duurt voordat cafeïne je lichaam verlaat, namelijk 5 à 6 uur. Vooral bij het gaan slapen ’s avonds kunnen sommige mensen daar last van hebben. Als dat het geval is, kun je beter ’s avonds geen koffie drinken.

‘GEWOON BEWEGEN’ IS EVEN GEZOND ALS SPORTEN > FEIT
Sporten is niet gezonder dan ‘gewoon bewegen’. Er zijn zelfs veel aanwijzingen dat de hele dag stilzitten juist schadelijk is voor de gezondheid. Ook als je aan het einde van de dag gaat sporten. Juist de hele dag door actief zijn en elke dag minimaal een half uur bewegen is gezond.

VAN ETEN NA 8 UUR ’S AVONDS KOM JE AAN > FABEL
In gewicht aankomen heeft meer te maken met wát je eet en niet met hoe laat je eet. Je lichaam stopt om 8 uur ’s avonds niet ineens met alle lichaamsprocessen. Je hart blijft bijvoorbeeld kloppen en de stofwisseling gaat de hele nacht door. Heel simpel gezegd gaat het bij je gewicht om de energiebalans: hoeveel calorieën krijg je binnen en hoeveel verbruik je er dagelijks? Als je meer binnenkrijgt dan je verbruikt, kom je in gewicht aan. Wat wel meespeelt is dat er ’s avonds vaker ongezondere keuzes worden gemaakt, zoals snacks. En die kunnen er natuurlijk wel voor zorgen dat de energiebalans naar de verkeerde kant doorslaat. Maar als je gezond kiest, maar het niet uit of het voor of na 8 uur ’s avonds is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This