DIE PAAR KLEINE AANPASSINGEN MAAKTEN EEN WERELD VAN VERSCHIL – GEZONDE LEVENSSTIJL

DIE PAAR KLEINE AANPASSINGEN MAAKTEN EEN WERELD VAN VERSCHIL, ALDUS YAMIL. IN MIJN MOEILIJKE PERIODE WAS HET ZO MAKKELIJK OM ALTIJD MAAR EEN EXCUUS TE HEBBEN VOOR EEN EASY DINNER, SNOEPEN WANNEER IK ZIN HAD EN VOORAL BANK HANGEN. OP EEN DAG WAS IK ER KLAAR MEE. IK HAD ZO WEINIG ENERGIE EN NIETS HIELP MIJ VOORUIT. EEN VAST RITME (MET ALLES) HIELP MIJ ENORM, SPORTEN OP VASTE DAGEN (DAN HEB JE GEEN EXCUUS) IN EEN VAST RITME. HIERDOOR MERKTE IK PER WEEK VERSCHIL IN KRACHT MAAR VOORAL IN ENERGIE.

IK WAS MINDER VAAK ZIEK, GING OP ZOEK NAAR WERK EN WAS VROLIJKER. DIT HAD VEEL EFFECT OP MIJN FAMILIE WAARDOOR NIET ALLEEN DE BAND WEER BETER WERD MAAR IK WEER HULP AANPAKTE.

Een gezond leven, iedereen weet dat het beter is om niet te roken, geen alcohol te drinken, teveel suiker naar binnen te werken, weinig slaap niet best is, maar in de praktijk (vooral bij tegenslagen) vinden onze hersenen dat niet zo van belang. Nu gewoon ff niet, morgen weer (of overmorgen/volgende week), nu ben ik druk. Geen zin om te sporten, ik ben moe, heb nu zin in chocolade, heb geen zin om uitgebreid te koken, kijk nog even één aflevering..We krijgen een luie maatschappij met een echte zitcultuur. Ons lichaam is hier alleen niet op gebouwd en dat ga je op den duur merken. Het begint met kleine pijntjes (pijn in je rug, sneller hoofdpijn, vaker koud of verkouden), buiten adem als je een trap op loopt. Dat is pas het begin. Zit je nog niet zo in de weg, dus je gaat door zoals je ging. Maar kleine pijntjes worden grote blessures, je hebt last van die spier bij je schouderbladen, last van je nek, gewrichten, slaapt slechter, kan niet veel hebben. Die opeenstapeling kan je voorkomen door met kleine simpele stappen te beginnen.

Houd je nieuwe ritme drie maanden vol, dan zit het in je systeem.

Heel cliché maar serieus het werkt! Begin met bewegen, iedere dag. Bewegen stimuleert de bloedsomloop waardoor er meer zuurstof in je bloed terecht komt en er ‘geluksstofjes’ worden aangemaakt. Je wordt fi tter, voelt je fitter én vermindert kans op aandoeningen, zoals: hart- en vaatziekten, problemen met de bloeddruk, overgewicht en diabetes. Bovendien zorgt voldoende beweging voor een gezonde lichaamshouding waardoor je blessures als kramp in je nek of schouders die er langzaam insluipen uitsluit.

Waar je makkelijk kunt beginnen is genoeg slaap, eet gezond (en voldoende, 3 maaltijden en minimaal 3 tussendoortjes) en beweeg minimaal 30 minuten per dag. Met gezonde voeding verlaag je daarnaast de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas én het werkt stressverlagend.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This