Gedetineerde Peter

DETENTIE, HAAL ERUIT WAT ERIN ZIT

Sinds 15 augustus 2018 ben ik in bewaring gesteld ter verstrekking van inrichtingen. Ik ben 63 jaar en voor het eerst gedetineerd. Elke 30 dagen wordt over een verlenging van mijn gijzeling beslist. Deze beslissing valt steeds in mijn nadeel uit waardoor ik al ruim 5 maanden vastzit op het moment dat ik dit stukje schrijf.

Ik verblijf in een HVB waar een streng regime van toepassing is. Wat mij in al die maanden opvalt is dat veel gedetineerden niet in staat zijn om een eigen leven te leiden. Daardoor ontstaat een vrijwel leeg bestaan dat bestaat uit kort slapen, hangen op het bed, TV kijken, koken en een uurtje luchten, elke dag maar weer.
Vanaf mijn eerste dag heb ik mijn leven een invulling gegeven. Het uurtje luchten grijp ik aan om te sporten. Dit houdt mij niet alleen fit maar zorgt er ook voor dat ik mij geestelijk goed houd. Daarnaast word ik aangemoedigd door mijn lotgenoten en valt mij soms applaus ten deel wanneer ik sprintjes trek. Maar op mijn uitnodiging om ook te bewegen, gaat niemand in. In mijn cel doe ik rek- en strekoefeningen om mijn stramme lijf soepel te houden. Sporten zorgt ervoor dat je positief in je vel zit.
Veel gedetineerden zie ik geestelijk afglijden. Zorgen over de thuissituatie, financiële positie en de weinig inspirerende HVB omgeving laten hun sporen na. Maar ook in de cel kun je aan jezelf werken. Zorg voor regelmaat, ga op hetzelfde tijdstip slapen, bijvoorbeeld om 11.00 uur ’s avonds en sta om 07.30 uur in de ochtend op. Sport in combinatie met deze regelmaat zorgen voor een goede nachtrust. Veel gedetineerden slapen slecht heb ik vastgesteld en grijpen dan al snel naar slaapmiddelen. Maar deze middelen werken verslavend en werken na een aantal nachten niet meer.
Sporten, regelmaat en goed slapen vormen de basis van een positieve dag. Om deze situatie voor jezelf te creëren heb je wel doorzettingsvermogen nodig. En je moet overtuigd zijn van mijn tip.
Uiteraard hoop ik dat mijn detentie spoedig eindigt. Mocht dat niet zo zijn dan zal ik voor het volgende nummer van Timeys weer een tip insturen onder het motto: In detentie, haal eruit wat erin zit.

Peter T.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This