De herfst is goed voor je mentale én fysieke gezondheid

HET MOMENT IS AANGEBROKEN: DE ZOMER IS VOORBIJ. DE DAGEN WORDEN KORTER, HET WEER WORDT SLECHTER, ONZE TRUIEN WORDEN DIKKER… NIET DIRECT REDEN VOOR EEN FEESTJE, ZOU JE ZEGGEN. TOCH KLEVEN ER EEN HELEBOEL POSITIEVE EFFECTEN AAN DE SEIZOENSWISSELING. VOORDELEN VAN DE HERFST, VOOR ZOWEL JE LICHAAM ALS JE GEEST.

1. JE SLAAPT DIEPER
Leuk hoor, die zomeravonden, maar die plakkerige zomernachten kunnen ons gestolen worden. Het is bewezen dat je bij een lage buitentemperatuur beter slaapt. Bovendien wordt het vroeg donker, waardoor je je sneller slaperig voelt.

2. DE HERFSTKLEUREN ZIJN GOED VOOR JE MENTALE GEZONDHEID
Wanneer je je somber voelt, is het een slim idee om naar buiten te gaan. Een beetje vitamine D doet wonderen voor je serotonineniveau (serotonine=geluksstof), maar de frisse lucht en de kleuren van de natuur bieden ook iets van troost. Hoe kun je naar zo’n prachtig gekleurde boom kijken en je niet verwonderen over zulk mooi natuurschoon?

3. DE SEIZOENSKRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE GEZONDHEID
Kaneel, gember, nootmuskaat: al die warme, spicy kruiden zijn niet alleen lekker en verwarmend, maar ook goed voor je gezondheid. Nootmuskaat gaat de strijd aan met ziektekiemen, gember bevordert de bloedcirculatie en kaneel heeft een ontstekingsremmende werking.

4. HET HELPT JE HELDER NADENKEN
Of het nou tussen de oren zit of niet; zodra het buiten frisser wordt, lijkt het wel alsof je een stuk helderder kunt nadenken en lijkt je brein een stuk minder mistig dan in de zomer. Even die krakend koude lucht inademen en opeens weet je wat je moet doen.

5. REGEN IS GEZOND
Bij de meeste mensen roept het woord ‘regen’ meteen een negatieve associatie op. Nat, koud, donker en ongezellig. Zonde, want de regen heeft ook een heleboel voordelen. Niet alleen voor de natuur, die natuurlijk hartstikke blij is met wat nattigheid na een droge zomer, maar ook voor jezelf doet een wandeling in de regen veel goeds.

Gezonde lucht (die virussen afweert)
Wanneer het langere tijd regent heeft de lucht een hoge luchtvochtigheid, en dat is goed voor je huid: hier blijft ‘ie jong, fris en soepel van. Van een lage luchtvochtigheid (zoals in de zomer) droogt je huid juist uit. Bovendien helpt een hoge luchtvochtigheid om virusdeeltjes in de lucht te beperken, en dat is in deze tijd héél goed nieuws. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de regendruppels allerlei andere schadelijke en verontreinigende stoffen mee naar de grond nemen, zoals roet, sulfaten en huidschilfers. Hierdoor is de lucht schoner.

Extra zuurstof
Door de dalende luchtddruk wanneer het regent zit er extra veel zuurstof in de lucht, waardoor je fris en energiek voelt tijdens een wandeling buiten. Dit maakt een regenachtige dag ook het ideale moment om buiten te sporten, hoe onaantrekkelijk dat ook klinkt.

Kalmerende werking
Veel mensen zweren bij het geluid van regen als ultiem slaapmiddel. Maar overdag heeft de regen ook een kalmerende werking. De geur die regen veroorzaakt heeft de naam Petrichor en wordt over het algemeen door veel mensen als heel lekker en kalmerend ervaren, blijkt uit onderzoek.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This