De 6 belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam

IEDEREEN WEET DAT GEZOND ETEN ESSENTIEEL IS VOOR LICHAAM EN GEEST. VOEDINGSSTOFFEN ZIJN STOFFEN DIE ONMISBAAR ZIJN VOOR DE GROEI EN INSTANDHOUDING VAN HET LICHAAM VAN DE MENS. ALLES WAT JE EET EN DRINKT NOEM JE VOEDINGSMIDDELEN EN IN DIT VOEDSEL ZITTEN DE OEDINGSSTOFFEN DIE JE LICHAAM NODIG HEEFT OM TE BLIJVEN FUNCTIONEREN.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn één van de bekendste voedingsstoffen, maar wat zijn koolhydraten nou precies? Zetmeel, suiker en vezels worden gezien als koolhydraten. Deze stoffen zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam. Producten waar veel koolhydraten in zitten zijn onder andere: volkoren pasta en volkorenbrood, groente, peulvruchten en aardappels.

Eitwitten
Eiwitten worden als voedingsstof en als bouwstof gezien. Naast calorieën leveren eiwitten ook aminozuren op. Ook worden weefsels in je lichaam opgebouwd uit cellen die eiwit bevatten. Producten waar veel eiwitten inzitten zijn: vlees, vis, eieren, kaas en melk. In principe kun je uit je eigen voedingspatroon voldoende eiwitten halen, echter is het ook een mogelijkheid om een eiwitsupplement te nemen om dit gemakkelijk aan te vullen.

Vetten
Vetten zijn essentieel voor de mens, maar ook weer niet te veel. De voedingsstofvet is een belangrijke smaakmaker en het levert bouwstenen en vitamines voor het lichaam. Er zijn twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. De verzadigde vetten worden gezien als de slechte vetten en de onverzadigde vetten worden gezien als goede vetten. Producten waar vetten in zitten die je lichaam nodig heeft zijn: vette vis (zalm of haring), olijf- en lijnzaadolie, volle zuivelproducten als yoghurt en kwark en roomboter, rauwe noten, etc.

Vitamines
Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Zo zijn ze belangrijk voor de groei van het lichaam, maar ook voor het herstel van het lichaam en niet te vergeten de gezondheid van je lichaam. Er zijn dertien verschillende vitamines die op te verdelen zijn in twee categorieën. Zo zijn er de in vet oplosbare vitamines die in de weefsels kunnen worden opgeslagen (vitamine A, D, E, K) en er zijn de in water oplosbare vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C).

Mineralen
Mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om uw lichaam goed te laten functioneren. Zo spelen mineralen onder andere een rol bij de regulatie van enzymen en hormonen. Producten die veel mineralen bevatten zijn onder andere: granen, rijst, noten, vlees en vis. In een gevarieerd voedingspatroon krijg je in principe genoeg mineralen binnen, mocht je een aanvulling willen dan zijn er genoeg supplementen die hiervoor een uitkomst kunnen bieden.

Water
Hoewel water officieel geen voedingsstof, kunnen we niet zonder als mens zijnde. Water zorgt ervoor dat allerlei lichaamsprocessen kunnen functioneren. Zo zorgt water voor bescherming en regelt het de lichaamstemperatuur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This