Challenge jij jezelf of inspireer jij anderen?

– CHALLENGE – 

DOE IETS WAARVAN JE DENKT DAT JE HET NIET KUNT
Iets doen waarvan je denkt dat je het niet kunt? Ik hoor bij dit punt Pippi Langkous praten: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” Misschien zijn er dingen die je altijd al eens wilde proberen, maar waarvan je bang bent dat het niet lukt. “Daar ben ik vast niet goed genoeg voor, dus laat maar zitten,” schiet er misschien door je hoofd. Maar daag jezelf eens uit en geef het een kans. Als je het niet probeert, kun je ook nooit ervaren dat je er misschien juist een verborgen talent voor hebt.

DOE IETS WAARVOOR JE BANG BENT
Een inkoppertje misschien, maar jezelf uitdagen betekent ook iets doen waar je een beetje bang voor bent. Dat hoeft niet meteen heel extreem. Pak die angst eens in kleine stapjes aan. Neem bijvoorbeeld angst om auto te rijden. Begin eens om met iemand anders naast je te rijden naar een dorp verderop. Dan kun je na heel wat afgelegde kilometers altijd nog de hellingproef in de bergen in Oostenrijk proberen. Bouw het stapje voor stapje op om hopelijk te ervaren dat het best een kick geeft als je tegen je angst ingaat. Als je iets echt wilt, ook al ben je een beetje bang, dan is het best een poging waard.

VOLG EEN CURSUS OF PROBEER EEN NIEUWE HOBBY
Iets nieuws proberen als een cursus of een onbekende hobby kan ontzettend leuk zijn. Je hebt nog alle mogelijkheden om jezelf erin te ontwikkelen en om nieuwe dingen te leren. Ook dat kan je die magische kick geven. Via nieuwe hobby’s en activiteiten zul je sowieso nieuwe mensen leren kennen. Zorg ook dat je een open houding hebt zodat mensen ook jou aanspreken. Denk bij een open houding aan je lichaamstaal, glimlachen, oprecht rondkijken en mensen aankijken, rondlopen niet constant blijven zitten op je plek. Misschien ontmoet je een nieuwe liefde. Misschien een nieuwe vriendschap. Misschien word je geïnspireerd. Er kan zo veel gebeuren als je jezelf ervoor openstelt!

BEGIN MET VRIJWILLIGERSWERK
Niet alleen omdat je er goed werk mee doet voor een ander, maar ook omdat het een fijne manier kan zijn om jezelf uit te dagen en verder te ontwikkelen. Je kunt met een vrijwilligersbaantje bijvoorbeeld eens iets heel anders doen dan je gewend bent. Of met mensen gaan werken als je dat normaal spannend vindt. Een leuke manier om nieuwe dingen te leren!

DOE MEE MET EEN CHALLENGE
Een laatste manier om jezelf uit te dagen, is door een challenge aan te gaan. Het betekent dat je jezelf bijvoorbeeld een maand uitdaagt om iets te doen wat je anders niet doet. Bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eten, elke dag in je dagboek schrijven of 10.000 stappen per dag zetten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een challenge voor. Ook kun je er natuurlijk zelf een bedenken. Maak het jezelf niet te makkelijk, maar bedenk iets wat met recht een uitdaging genoemd kan worden.

– INSPIRATIE – 

Heb jij jezelf al genoeg uitgedaagd en wil je je vrienden of vriendinnen meenemen in een uitdaging of wil je hun inspireren? Hoe inspireer je anderen? Als je mensen om je heen kunt inspireren heb je een rijk leven. Ben jij dat lichtje waar anderen naar opkijken en op af komen? Ik wil een aantal tips met je delen om anderen te inspireren. Aarzel niet om ze in de praktijk te brengen en zeg het voort.

BLIJF BIJ  JEZELF
Je kunt anderen alleen inspireren als je dingen doet die je zelf echt heel leuk vindt. Als je net doet alsof of omdat het zo hoort/moet, zend je onbewust verkeerde signalen uit. Je zult in dat geval maar weinig mensen echt raken en zelf teleurgesteld raken omdat het verwachte resultaat tegenvalt. Als je dingen vanuit je passie doet, maakt het niet uit hoeveel moeite je er voor moet doen of hoeveel resultaat je – op korte termijn – boekt. Het is je passie en dat geeft energie. Dus… volg het! Wat vind je nu echt het leukste om te doen? Volg dat pad en het zal de minste weerstand geven!

DENK GROOT
Deel je passie met zoveel mogelijk mensen. Door groter te denken ga je andere oplossingen bedenken die je eerst niet voor mogelijk acht. Dat zorgt ervoor dat je spreekwoordelijk out-of-the-box denkt. Niets is onmogelijk!

DEEL JE KENNIS
Het mooie van kennis is dat je er zelf niet armer van wordt als je het weggeeft. Sterker nog; je wordt er rijker van. Deel daarom je passie en kennis. Mensen gaan zich verwonderen waarom jij de dingen doet die je doet. Dat zorgt voor aantrekkingskracht.

GEEF HET GOEDE VOORBEELD
Weet je nog hoe je als kind tegen volwassenen aankeek? Sommigen (een leraar, sportcoach of je ouders) waren echt een voorbeeld. Ze waren zichzelf, vol vertrouwen en stonden voor iets. Dat geldt nog steeds. Sta voor iets! Wees geen blaadje dat met de wind meewaait, maar neem een positie in. Mensen willen graag mensen volgen die vóór iets zijn. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tegen iets te zijn. Maar als je wilt inspireren werkt positiviteit aanstekelijker dan je afzetten tegen iets. Mensen willen uiteindelijk een droom en geen hekwerk.

KOM JE BELOFTES NA
Mensen gaan graag om met mensen waarvan ze weten waar ze aan toe zijn. Weet je nog hoe het voelde als je als kind iets beloofd werd dat niet nagekomen werd? Kom ze na. En als je twijfelt of je het kunt waarmaken, beloof het dan niet!

BLIJF ALTIJD POSITIEF
Verloren klanten, verloren vrienden, verloren liefdes. Iedereen krijgt in zijn leven het nodige over zich heen. Natuurlijk maakt het uit wat er gebeurt. Maar veel belangrijker: hoe ga jij er mee om. Je optimisme zorgt dat je doorgaat. Jouw positieve houding maakt dat je uitstraling hebt. En besef dat als anderen er voor kiezen om niet meer in jouw bus mee te rijden, dat zij iets missen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Redactie Timeys

Pin It on Pinterest

Share This