BOUW GOEDE GWOONTES

VAAK DOEN WE DOOR NIET NA TE DENKEN. WE ADEMEN, WE LOPEN, WE KAUWEN ONS ETEN. AANGELEERDE GEWOONTES. GEWOONTES ZIJN HANDELINGEN DIE WE GEWEND ZIJN UIT TE VOEREN EN DOEN WE VAAK ONBEWUST. MAAR LIEFST 95% VAN ONS GEDRAG EN ONZE HANDELINGEN DOEN WE ONBEWUST. DIT KUNNEN GOEDE, MAAR OOK SLECHTE GEWOONTES ZIJN. BEN JIJ JE BEWUST VANJE GEWOONTES?

Veel van onze gewoonten neem je automatisch over van ouders, vrienden, juffen of meesters. Neem bijvoorbeeld het tandenpoetsen. Ooit zijn je ouders of verzorgers begonnen het bij jou te doen, daarna moest je het zelf leren en napoetsen en op een gegeven moment kon je het zelf. Nu is het onderdeel van je dagelijkse routine en draagt het bij aan een gezond en sterk gebit. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor ons gedrag.

Zo kun je ook van geluk een gewoonte maken. Je kunt bijvoorbeeld elke dag oefenen met dankbaarheid of de dag positief afsluiten. Als je dit dagelijks doet, voor je het weet zit het in je systeem en doe je het automatisch. Deze gewoonte bouwt aan zelfvertrouwen, plezier, saamhorigheid en veerkracht. Gewoontes kun je aanleren en afleren. Je bent namelijk niet je gewoontes, je hebt gewoontes.

GEWOONTES KUNNEN GEZOND OF ONGEZOND ZIJN

Voorbeeld van een gezonde gewoonte kan zijn:

  • Elke dag groente bij het avondeten nemen.
  • Elke dag een rondje met de wandelen.
  • Een uur voor het slapen geen tv meer kijken.

Voorbeelden van ongezonde gewoontes:

  • Automatisch een zak chips opentrekken wanneer je tv gaat kijken.
  • Bij elke kop koffi e een sigaret opsteken.
  • Na je werk direct op de bed ploffen.

JE BENT NIET JE GEWOONTJES, JE HEBT ZE. DUS JE KUNT ZE ALTIJD AANPASSEN

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This