ADEMHALEN IS NOODZAAK

ADEMHALING IS ONZE EERSTE LEVENSBEHOEFTE, ZONDER IN- EN UIT TE ADEMEN GAAN WE SIMPELWEG DOOD. WAAROM WORDT DIT ONDERWERP DAN ZO VAAK ONDERSCHAT? EEN ‘VERKEERDE’ ADEMHALING HEBBEN VEEL MENSEN VAAK NIET DOOR, ZE ADEMEN IMMERS AL JAREN ZO, HET GAAT AUTOMATISCH. MAAR WAT ALS JE HIER EENS INTENSIEF OP GAAT LETTEN? EEN OPTIMALE ADEMHALING IS DE BASIS WAARIN DE EERSTE VORM VAN RUST ONTSTAAT WAARDOOR JE ALS GEVOLG DAARVAN JE POSITIEVER VOELT, BETER KUNT NADENKEN EN ANDERS HANDELT. WAT ALS JE VEEL AAN JE HOOFD HEBT, SLECHT SLAAPT, VEEL SPANNINGEN ERVAART EN NEGATIEVE GEVOELENS? BEGIN DAN EENS BIJ EEN GOEDE EN GEZONDE ADEMHALING. HET ENIGE WAT JE NODIG HEBT ZIJN EEN PAAR GEZONDE LONGEN, JE ADEMHALING EN TIEN MINUTEN VAN JE TIJD.

WAAROM ADEMHALINGSOEFENINGEN?
Ademhalingsoefeningen helpen lichaam en geest ontspannen. Zo werkt het bloeddrukverlagend, bevordert het gevoelens van kalmte en ontspanning en het helpt stress te verlichten.

Een goede ademhaling is de buikademhaling (lage ademhaling). Bij de buikademhaling maak je gebruik van het middenrif. Dit is een verschil met de borstademhaling (hoge ademhaling) die vaak ontstaat bij spanning.

Bij de borstademhaling trekken de borstspieren samen, waardoor de borstkas omhoog en naar buiten wordt getrokken. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen.

Bij de buikademhaling wordt het middenrif naar beneden getrokken waardoor de borstholte wordt vergroot. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Bij de buikademhaling wordt je gedwongen rustiger en voller te ademen. Er ontstaat ontspanning waardoor je ook meer contact maakt met je lichaam. Er wordt op deze manier ook meer zuurstof naar cellen in het lichaam vervoerd. Door de buikademhaling masseert het middenrif tevens je organen in je buik. De functie van organen verbetert, waardoor je je vitaler en energieker voelt.

Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken en elke techniek heeft een uniek doel en effect op het lichaam. We hebben drie beginnerstechnieken verzameld met enkele aanbevelingen voor hoe en wanneer je ze kunt inzetten. Voor alle technieken geldt dat we via onze buik ademhalen. Ben je klaar om de kracht van in- en uitademen ten volste te benutten?

ADEMHALINGSOEFENING MEDISCHE KLACHTEN
De ademoefening: Ga rechtop zitten op een rechte stoel met he voeten op de grond en je armen steunend op je bovenbenen. Adem rustig in door je neus, let op dat je niet te diep inademt. Adem dan langzaam uit met getuite lippen. Je spieren worden ontspannen, je ademhaling vertraagd en het zuurstof blijft langer in je lichaam.

ADEMHALINGSOEFENING ONVERWERKTE EMOTIES
De ademoefening: In een veilige omgeving met iemand naast je die je begeleid is kun je met een verbonden adem op een relatief eenvoudige manier de zware emotionele lading wegademen. Het is hierbij niet nodig om dingen op te rakelen of eindeloos te bespreken, je hoeft alleen maar te ademen!

ADEMHALINGSOEFENINGEN HYPERVENTILATIE
De ademoefening: Zodra de gedachten opkomen van angst en stress (die gedachten die je adem alleen nog maar meer gaan versnellen) blijf je bij jezelf herhalen “dit komt omdat ik te veel zuurstof inadem” Ga als het kan rustig liggen, leg je handen op je buik en adem rustig in naar je handen in 2 a 3 tellen. Adem dan uit in 6 tellen. Lukt dat nog niet meteen neem dat dan als streven maar adem wel langer uit dan in. Wacht na het uitademen nog even tot de inademing als vanzelf weer op komt. De focus van deze oefening ligt op de lange uitademing die je weer rustig maakt.

ADEMHALINGSOEFENINGEN BIJ NEGATIVITEIT & STRESS
De ademoefening: Leg je handen op je buik. Adem rustig en diep in richting je handen zodat je buik wordt opgebold. Adem weer rustig uit en voel je buik weer naar beneden gaan en ontspan je lichaam helemaal. Herhaal deze manier van ademen tot je voelt dat je ontspannen bent en rustig kunt ademen (meestal een paar minuten).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This