Achtergronden schijf van vijf

DE SCHIJF VAN VIJF IS EEN WETENSCHAPPELIJK ONDERBOUWD VOORLICHTINGSMODEL DAT LAAT ZIEN WAT DE ESSENTIE VAN GEZOND ETEN IS. DE SCHIJF VAN VIJF BIEDT EEN OPTIMALE COMBINATIE VAN PRODUCTEN DIE GEZONDHEIDSWINSTOPLEVEREN EN DIE ZORGEN VOOR GENOEG ENERGIE EN ALLE NODIGE VOEDINGSSTOFFEN.

DE SCHIJF VAN VIJF BESTAAT UIT 5 VAKKEN, MET IN ELK VAK ANDERE TYPE PRODUCTEN. IN HET KORT ETEN MENSEN GEZOND VOLGENS DE SCHIJF VAN VIJF ALS ZE: VOORAL UIT DE SCHIJF VAN VIJF ETEN, ELKE DAG UIT ELK VAK DE JUISTE HOEVEELHEDEN ETEN, VARIËREN EN KEUZES BUITEN DE SCHIJF VAN VIJF BEPERKEN.

HET VOEDINGSCENTRUM HEEFT DE SCHIJF VAN VIJF SAMENGESTELD OP BASIS VAN DE ADVIEZEN VAN DE GEZONDHEIDSRAAD, BEREKENINGEN VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR VOLKSGEZONDHEID EN MILIEU (RIVM) EN DE RAAD VAN DIVERSE EXPERTS.

Wat is de schijf van vijf
De Schijf van Vijf is een voorlichtingsmodel over gezond eten, dat is onderbouwd met de meest betrouwbare wetenschappelijke informatie die op dit moment beschikbaar is. De Schijf van Vijf schetst voor de totale Nederlandse bevolking de kaders van een gezonde voeding. Deze kaders zijn op 17 miljoen unieke manieren in te vullen.

Mensen maken uiteindelijk zelf de keus of ze verbeterstappen willen maken en zo ja, wélke. Elke stap in de goede richting telt. De website van het Voedingscentrum biedt informatie en hulpmiddelen. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere type producten. De producten die in Schijf van Vijf staan zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor de gezondheid, omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Wanneer mensen eten volgens de Schijf van Vijf krijgen ze daarnaast voldoende energie en mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Kiezen mensen bovendien niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, blijven ze makkelijker op gewicht en vergroot dat de kans op een gezonde oude dag.

De Schijf van Vijf biedt dus een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen.

GROENTE EN FRUIT
Verlagen met name het risico op harten vaatziekten, enook op darmkanker, longkanker en diabetes type 2. Ze zitten vol goede voedingsstoff en, zoals vitamines, mineralen en vezels.

SMEER- EN BEREIDINGSVETTEN
Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Deze producten leveren vitamines A, D en E.

VIS, PEULVRUCHTEN, VLEES, EI, NOTEN EN ZUIVEL
Vis verlaagt het risico op harten vaatziekten. Peulvruchten en noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoff en, zoals ijzer en vitamine B12. Zuivel verkleint het risico op darmkanker en levert onder andere calcium en vitamine B12.

BROOD, GRAANPRODUCTEN
Volkorenbrood en andere volkoren graanproducten verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Graanproducten leveren energie en onder andere vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Aardappel is geen graanproduct, maar wel een bron van nuttige voedingsstoffen.

DRANKEN
Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken. Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This