3 Meditatie oefeningen

WAAR IS MEDITATIE GOED VOOR?
Dagelijks hebben we duizenden gedachten die door ons hoofd spoken. Tijdens meditatie word je je bewust van alle gedachten en emoties die je hebt. En het mooie is: daar hoef je vervolgens niets mee. Je probeert niet ‘niet’ te denken, maar er kunnen zomaar gedachten in je opkomen. Merk ze op, maar ga niet over die gedachte nadenken. Wanneer je merkt dat er een gedachte is, richt je je aandacht weer bewust naar je ademhaling. Daardoor zul je merken dat die gedachte vanzelf verdwijnt. Door dit vaker te doen en te beoefenen, kun je in een staat van volledige rust komen, wat een positieve invloed heeft op je lichaam en je mind.

Ademhalingsmeditatie 
Ademhalingsmeditatie is ook een van de meest geschikte vormen van korte meditatie oefeningen. Het beste is om deze vorm van meditatie zittend uit te voeren in een comfortabele zithouding. Je sluit langzaam jouw ogen en focus je op jouw ademhaling. Probeer geconcentreerd te blijven op het in en uit ademen en laat jouw gedachtes niet afdwalen. Het meest lastige bij deze oefening is om die gedachtes niet af te laten dwalen en blijf je concentreren op jouw eigen ademhaling.

Daarom kun je deze korte meditatie oefening het beste uitvoeren in jouw rustige omgeving, zodat je niet uit jouw concentratie gehaald kunt worden. Het is namelijk behoorlijk lastig om geconcentreerd te blijven maar je zult merken wanneer je deze oefening vaker hebt gedaan dat het steeds makkelijker gaat.

MEDITATIE OEFENINGEN TEGEN STRESS 
Stress zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zit, omdat je niet meer goed kunt ontspannen. Er zijn korte meditatieoefeningen waardoor je beter kunt ontspannen. Je concentreert je volledig op jouw eigen ademhaling. Een hand leg je op je buik en je ademt diep in door jouw neus. Met de hand voel je hoe jouw buik opzwelt door de lucht die je inademt. Je houdt jouw adem vervolgens een seconde in, adem dan langzaam uit via de mond voor ongeveer vijf seconden. Herhaal dit proces voor enkele minuten en je zult merken dat jouw lichaam zich meer ontspant. Probeer deze oefening iedere dag te doen en je zal merken dat de stress in jouw lichaam langzaam weggaat.

MEDITATIE TEGEN SLAPELOOSHEID 
Indien je last hebt van slapeloosheid dan zijn er ook geschikte korte meditatie oefeningen die hierbij kunnen helpen. Zorg er alleen wel voor dat je deze oefeningen niet te lang uitvoert, maximaal een kwartier en vlak voordat je wilt gaan slapen werkt het beste. Concentratiemeditatie is zeer geschikt tegen slapeloosheid. Met deze oefening verleg je de focus van jouw eigen zintuigen. Je gaat bij deze korte meditatie oefening lekker op jouw eigen bed zitten. Je sluit nu rustig jouw ogen en concentreert je op jouw ademhaling. Wees bewust van iedere ademhaling en adem goed diep in en langzaam weer uit. Hou dit enkele minuten vol en forceer jouw ademhaling niet. Je zult vanzelf merken dat je volledig gefocust bent op jouw ademhaling. Zodra je na deze oefening in jouw eigen bed gaat liggen, zal je merken dat het slapen nu een stuk makkelijker gaat.

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Sjoerd van Berge Henegouwen

  Redactie Timeys

  Pin It on Pinterest

  Share This