15 WAYS voor zelfliefde

1. Vraag aan een vriend(in) wat hij/zij leuk vindt aan jou
In plaats van erover na te denken hoe leuk je je eigen gevoel voor humor vind of je mooie groene ogen, praat erover. Het hoeft niet raar te zijn om over dingen te praten die je leuk vind aan jezelf, zeker niet met een vriend(in).

2. Probeer een nieuw gezond recept
Ga een avond ik de keuken staan en maak een nieuw recept van alle gezonde groenten die je in je keuken kan vinden. Misschien wordt het niks maar wie weet wordt het wel je nieuwe favo gerecht. En je hebt in ieder geval iets nieuws geprobeerd.

3. Maak een checklist van je goede gewoontes
Het kan even duren voordat je goede gewoontes hebt ontwikkeld, dus maak een goede start door een manier te bedenken om bij te houden hoe vaak je je aan die gewoontes houdt. Schrijf het op in je agenda, planner of maak een notitie.

4. Denk na over je vriendschappen
Hier moet je misschien iets langer over nadenken. Denk na over jouw vriendschappen en bepaal voor jezelf welke jouw tijd waard zijn. Maken ze je beter? Voel je je blij en geïnspireerd bij deze mensen? Supporten ze je? Het is namelijk zonde om je tijd ’te verspillen’ aan mensen die je niet beter of gelukkig maken.

5. Vier ook de kleine overwinningen
Vier het wanneer er iets leuks gebeurd! Dat hoeft niet per se een promotie of verjaardag te zijn. Je kunt de kleinste dingen vieren. Van een behaalde deadline tot het halen van een x aantal stappen per dag.

6. Respecteer jezelf
Dit doe je door geen ‘ja’ te zeggen tegen dingen of mensen die jouw tijd en moeite eigenlijn niet verdienen. Je hoeft niet anderen niet altijd blij te maken, zeker niet als dit ten koste gaat van jezelf. Wil je meer zelfl iefde creëren? Onthoud dan dat het oké is om ‘nee’ te zeggen. Sterker nog, het is zelfs erg aan te raden als je meer zelf liefde wilt creëren. Zo heb je niet te veel op je bordje en kies je zelf wat jij wel en niet wilt doen.

7. Schrijf je hoofd leeg
Heb je veel aan je hoofd? Schrijf alles op papier en ‘verplaats’ ze zo even uit je hoofd. Neem 20 minuutjes de tijd om alles wat er in je hoofd opkomt op te schrijven.

8. Focus terwijl je eet
Hiermee bedoelen we dat je moet focussen op je eten, terwijl je het eet. Probeer in plaats van tv te kijken echt te focussen op wat er op je bord ligt. Denk na over hoe het smaakt, wat je er lekker aan vind en hoe vaak je erop moet kauwen voor je het kan doorslikken. Het voelt misschien raar, maar daarna zal je meer waarderen wat je eet.

9. Draag je favoriete ouftit
Bewaar je favoriete outfi ts niet voor een speciale gelegenheden maar draag ze juist op de dagen dat je je slecht over jezelf voelt. Een leuke outfi t kan je dag namelijk totaal veranderen. Dit omdat het je zelfvertrouwen geeft en je je snel beter voelt in een toffe outfi t.

10. Powernap
Soms is het enige wat we nodig hebben: gewoon een beetje meer slaap.

11. Geef jezelf een massage
Pak een van je favoriete oliën of lotion en masseer jezelf. Je kan een heerlijke gezichtsmassage doen of bijvoorbeeld een nekmassage.

12. CreСer een self-love mantra
Wanneer je je niet fi jn voelt, helpt het om een mantra te hebben wat je hardop tegen jezelf zegtzodat je je weer beter voelt. Een paar ideeën:

”Ik ben goed genoeg”

”Ik ben het waard om geliefd te worden”

”De dingen die ik doe, ik ben er goed in”

”Ik ben niet te stoppen als ik mijn zinnen op iets zet”

13. Vind jouw zelfl iefde taal
De 5 beste talen om jezelf lief te hebben zijn:

  • 1. Zorgen voor je fysieke gezondheid
  • 2. Jezelf aanmoedigen met woorden
  • 3. Dingen voor jezelf voorbereiden (een goed begin)
  • 4. Kleine cadeautjes kopen voor jezelf
  • 5. Quality time met jezelf

14. Vraag om (professionele) hulp
Wil het nog niet helemaal uit jezelf lukken om meer zelfliefde te ontwikkelen? Dan kan dit een helpende factor zijn. Doe je verhaal bij een therapeut, dokter of spreek af met een life coach. Om hulp vragen is helemaal niet raar of zwak maar het laat juist zien dat je durft en sterk genoeg bent om dit te doen!

15. Toon empathie aan jezelf
Op de slechtste dagen is het makkelijk om het jezelf kwalijk te nemen dat het niet goed gaat en dat je je onzeker voelt. Realiseer dan dat er is niemand die altijd 100% zelfverzekerd is. Wanneer je in een dipje zit, laat het gevoel er zijn, toon medeleven en geef jezelf een dag om er weer boven op te komen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This