10 tips om gezond af te vallen

AFVALLEN IS MEER DAN ALLEEN ‘MEER BEWEGEN EN NIET SNOEPEN’. HET UITEINDELIJK DOEL IS DAT JE LEKKER IN JE VEL MOET ZITTEN, VOORAL TUSSEN JE OREN. WEES TEVREDEN MET WIE JE BENT. VIND EEN MANIER WAAROP JE KUNT BLIJVEN GENIETEN VAN ETEN. MAAR, EVEN GEEN EXCUSES MEER, HARD WERKEN WORDT HARD BELOOND! GA ERVOOR!

1. Neem je tijd. Kies voor een dieetprogramma dat je LANG kunt volhouden
Vaak gaan we veel te streng van start. Afvallen van 6, 8, 12, 16 kg heeft meer tijd nodig. Je valt niet in 1 week zoveel kilo’s af, dus neem je tijd en ga niet té streng diëten. Dat opgeblazen gevoel verdwijnt snel genoeg. Als je té streng gaat diëten, krijg je niet alleen te weinigvoedingsstoffen binnen, maar je houdt het ook niet vol op langer termijn. Kies voor een dieet dat je langere tijd kunt volhouden.

2. Eet met regelmaat, om de 2 a 2,5 uur
Dat zijn 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Door regelmatig over de dag voedzaam te eten heb je minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent, minder eet en je fi tter voelt. Daarnaast verhoogt regelmatig en voedzaam eten je stofwisseling en daarmee ook je (vet) verbranding.

3. Eet voldoende voedzame producten
Dat zijn producten die veel vezels bevatten: volkoren producten zoals volkoren brood, crackers, muesli, maar ook volkoren pasta’s en basmati of zilvervliesrijst en natuurlijk fruit en groente. Voedingsvezels zorgen ervoor dat je minder honger hebt, een betere stoelgang en een hoge stofwisseling. Groente is een heel voedzame product en tegelijkertijd bevatten ze weinig calorieën. Een win-win situatie dus. Eet bijvoorbeeld bij je lunch of tussendoor eens wat rauwkost of een salade.

4. Vermijd suiker
Niet alleen snoep, maar ook etenswaren met veel suiker. Denk aan zoet beleg, peperkoek, eierkoek en een sultana of krenten liga. Suiker vraagt om suiker! Suikers zorgen voor een disbalans van je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel laag is vraagt je lichaam opnieuw naar suiker. Door te snoepen of etenswaren met een hoog suikergehalte houd je dit in stand.

5. Luister naar je lichaam en negeer je hongergevoel niet
Veel vrouwen denken dat honger hebben er nu eenmaal bij hoort als je lijnt (of dat je dan meer afvalt!), maar dat is niet waar. Honger hebben is niks anders dan een signaal van lichaam dat die weer voedingsstoffen nodig heeft. Durf te eten. Je mag voedzaam namelijk heel veel eten! Hoe meer je naar je lichaam luistert, hoe beter die functioneert en dus ook een hogere (vet) verbranding heeft. Te streng diëten houd je niet vol en daarnaast zorgt het voor een voedingstekort. Vet verbranding kost je lichaam energie, dus je lichaam moet extra hard werken, dus het kan best zijn dat je een keer wat meer honger hebt op een dag en dus ook wat meer moet eten die dag.

6. Drink 1,5 tot 2 liter water
Tijdens de vetverbranding komen er afvalstoffen vrij. Als deze niet worden afgevoerd, stappelen ze zich in je lichaam op. Je kunt daar letterlijk ziek van worden. Je lichaam reageert daarop door te stoppen met vetverbranding, uit zelfbescherming. Als je niet voldoende water drinkt, kun je lijnen wat je wilt, maar dan val je niet goed af.

7. Drink geen alcohol
Alcohol is een caloriebom, het stopt je vetverbrandingsproces en je vochthuishouding raakt uit balans.

8. Zorg voor 30 min. beweging per dag
Dit hoeft helemaal niet alleen maar sport te zijn. Beweeg op je plek, pak vaker de strap. Iedere stap is effectief!

9. Varieer voldoende in je eten
Als je wat langer bezig bent met een dieet en een vast ritme hebt, eet je vaak elke dag hetzelfde. Wissel af in brood, crackers, beleg, groente en zuivel. Zorg dat je lichaam getriggerd blijft.

10. Sta je even stil? Geef niet op en ga gewoon door
Als je wat langer bezig bent, kan het soms voorkomen dat je even stil staat. Je lichaam raakt uit vet verbranding en vult zich weer met afvalstoffen. Je kunt dan diëten wat je wilt, je resultaat valt tegen. In het begin is je motivatie hoog, logisch. Maar geef niet op, onthoud je doel en blijf doorgaan. Een mindere dag is helemaal ok.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sjoerd van Berge Henegouwen

Dit artikel is van de redactie.

Pin It on Pinterest

Share This