Lex

Gedetineerde Yamal

SPOKEN WORD – Slavernij

Tegenwoordig lacht Nederlandtrots je toe in de gouden koets als ze naar je zwaaien. Ze houden dat beeld in stand door een standbeeld te bouwen in de binnenstad van een uitbuiter en een slavendrijver. Pijn uit de geschiedenis ervaren we nog hedendaags! Mijn voorouders werden geëxecuteerd door jouw voorouders maar jouw excuses aanbieden is teveel gevraagd.

Grote schepen kwamen, wit tegen zwart, maar ons zelfde bloed vloeidelangs het water. Ze zijn verslaafd geraakt machthebber te zijn over de tot slaafgemaakte. Ze hebben je gepakt! Je weet niet waar je bent. Geboeid op een schip, bestemmingonbekend. Nu ben je een product! Ze zien je niet als mens. Onmenselijk en onbegrijpelijk. Getekend aan een ketting…dus kettingreacties krijgen ze! Gebrandmerkt door plantagehouders. Zweepslagen en een ketting om ze daar te houden.

Tegenwoordig zoek ik bruggen om te bouwen. Levenservaring vanonze voorouders moet een levensles zijn voor ons om te onthouden. Nooit meer handelen in mensen om je knaken te verdienen. Nooit meer werken in het veld en nooit meer werken als bediende. Mensen leren haten verspreidde zich als een ziekte. We zijn allemaal gelijk want we bloeden de kleur van liefde. De geschiedenis herhaalt zich als het je niet wordt verteld. Respect voor de mens is het enige wat telt. Dit mag nooit meer gebeuren dus dat maak ik duidelijk! Beoordeel mij op m’n karakter en niet op m’n uiterlijk!

Pin It on Pinterest

Share This