HOE LANG DUURT BEWINDVOERING?

De duur van het beschermingsbewind wordt bepaald door de kantonrechter en is afhankelijk van de ernst van de financiële situatie van de cliënt en zijn of haar lichamelijke en/of geestelijke gesteldheid.
Beschermingsbewind is een maatregel die door de rechter wordt uitgesproken en bedoeld is om iemand met problematische schulden of lichamelijke en/of geestelijke beperkingen te beschermen tegen het ontstaan van (grotere) schulden. Hiervoor wordt een bewindvoerder aangesteld die de financiële belangen van deze persoon behartigt.

Duur van beschermingsbewind
Meestal wordt er geen specifieke einddatum uitgesproken en is het beschermingsbewind dus voor onbepaalde tijd. Als er wel een einddatum wordt uitgesproken, dan eindigt het bewind na deze datum.
Indien iemand onder bewind is gesteld vanwege problematische schulden, dan kan er op het moment dat deze schulden zijn opgelost een verzoek tot het opheffen van het bewind worden ingediend bij de kantonrechter.

Indienen verzoekschrift tot opheffing bewind
Indien je het beschermingsbewind wilt stoppen, dan dien je een schriftelijk verzoekschrift te versturen naar de rechtbank in de regio waar je woont. Het verzoekschrift kan ook worden ingediend door een familielid, partner of je bewindvoerder.
In het verzoekschrift moet je duidelijk aangeven waarom jij het bewind wilt stoppen. Jij, de bewindvoerder en eventuele andere belanghebbenden worden daarna opgeroepen voor een zitting. Tijdens deze zitting wordt het verzoek besproken en een uitspraak gedaan. De uitspraak wordt vastgelegd in een beschikking.
Indien de kantonrechter jouw verzoek afwijst en je bent het er niet mee eens, dan is het nog mogelijk om in hoger beroep te gaan.

Overstappen naar andere bewindvoerder
Beschermingsbewind kan vele jaren duren en je kunt het, zoals je net hebt kunnen lezen, niet zomaar stopzetten. Het is dus belangrijk dat je tevreden bent over jouw bewindvoerder. Ben jij dit niet? Dan is er de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bewindvoerder.

Op zoek naar bewindvoerder?
Ben jij op zoek naar een goede professionele bewindvoerder? Of wil je graag meer informatie over bewindvoering en de mogelijkheden voor jouw situatie? Dan ben je bij Aktiva aan het juiste adres!
We werken samen met professionele bewindvoerders die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Vraag gratis en vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan.

 


Geen financiële zorgen meer met Aktiva
Wij creëren overzicht en een stabiele financiële basis.

 

 Neem contact met ons op voor jezelf of de achterblijvers.

Postbus 2115
7900 BC Hoogeveen

T: 085 – 760 39 58
E: info@aktiva.nl
www.aktiva.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This