HET KIEZEN VAN EEN ADVOCAAT

U wordt aangehouden en overgebracht naar een politiebureau om te worden gehoord. De politie vraagt of u een advocaat wenst te spreken. U zegt daar ja op maar u heeft eigenlijk geen idee wat dit nu precies voor u betekent. Een paar uur later verschijnt er een advocaat. U gaat u er vanuit dat hij of zij uw belangen goed kan behartigen. Hij of zij heeft immers gestudeerd, heeft (meestal) mooie kleding aan en komt zelfverzekerd over. U gaat met hem of haar in zee zonder dat u zich afvraagt of de persoon die u toegewezen heeft gekregen wel de juiste advocaat is om uw belangen te behartigen. Dit is ook niet verwonderlijk. Dit is nieuw voor u en de advocaat heeft vaker met het bijltje gehakt.

Toch is het verstandig om juist in de beginfase van uw zaak te bezien of u de juiste advocaat heeft. Er staat veel voor u op het spel. Hoewel een piketadvocaat ervaring heeft in het strafrecht en eveneens verplicht is te worden bijgeschoold, zijn er nog altijd verschillen in de mate van specialisatie. Er zijn advocaten die weliswaar “de papieren” hebben om op de piketlijst te staan, maar die allerlei zaken erbij doen zoals op het gebied van het personen- of familierecht, bestuursrecht of het civiele recht. U kunt in het begin van een zaak altijd vragen of de desbetreffende piketadvocaat alleen maar strafzaken doet of ook op andere rechtsgebieden actief is om te kunnen inschatten hoe gespecialiseerd hij/zij is.

Daarnaast bestaat er verschil tussen strafrechtadvocaten onderling, niet alleen in werkwijze maar ook in bijzondere expertise. Binnen het strafrecht gelden weer verschillende deelspecialisaties. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere wereld van TBS. Of zaken waar ingewikkelde DNA-technieken zijn gebruikt. Of zaken met fiscale delicten. Een ander specifiek terrein zijn internationale zaken zoals overlevering. En niet te vergeten cassatie-zaken bij de Hoge Raad.

Waarom vragen verdachten niet veel meer door? Daar verwonder ik me dan over. Wanneer u naar de dokter gaat wilt u toch ook behandeld worden door een specialist op het terrein van de klacht? Als u verdacht wordt van een strafbaar feit lijkt me dat zeker zo belangrijk. Het gaat om uw vrijheid.

Een misvatting die nog altijd blijkt te bestaan is dat alleen de toegewezen piketadvocaat “pro-deo” werkt. Als wordt overgestapt naar een andere advocaat zou dit geld kosten. Dit is niet juist. Een zeer groot gedeelte van alle strafzaken wordt “pro- deo” verricht, en vrijwel alle gespecialiseerde strafrechtkantoren en -advocaten nemen zaken op “pro-deo” basis, oftewel gesubsidieerde rechtsbijstand, aan.

Sommigen mensen denken dat het nadelig zal kunnen zijn dat een nieuwe advocaat niet vanaf het begin af aan bij hun zaak betrokken is geweest. Bedenk dan dat ook een rechter uw zaak grotendeels beoordeelt op basis van het papieren dossier. Ook wanneer u overstapt zou een gespecialiseerde strafrechtadvocaat de pijnpunten uit uw dossier moeten kunnen halen. Of hij/zij er nu vanaf het begin af aan bij betrokken is geweest of niet. En soms helpt gewoon een frisse blik. Het gaat om u. Stel uw advocaat vragen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wendy Alberts
Strafrechtadvocaat bij Knoester Van Der Hut Alberts & Korteling Advocaten

Pin It on Pinterest

Share This