Lex

Juf Fien

GOED VERHAAL – Lief zijn voor elkaar, begint bij jezelf

In de klas van juf Fien waren de kinderen gelukkig en blij. Ze hadden een fi jne en wijze Juf. Alleen Jaap en Klaas, die hadden altijd ruzie. Ze kregen al een naar gevoel als ze alleen maar aan elkaar dachten.

Tot op een dag Klaas een grote mand met appels plukte en die naar de Juf bracht. Juf Fien was heel blij met zoveel appels voor alle kinderen. Zij zei: “Wat goed van je Klaas, kan ik ook iets voor jou doen?” Klaas zei: “Ik heb altijd ruzie met Jaap. Hij geeft mij een naar gevoel en zegt lelijke dingen tegen mij. Kunt u hem niet weg sturen naar een andere school?” Juf Fien dacht na en zei toen: “Dat kan ik doen, alleen niet nu, alle kinderen in de klas weten dat jullie altijd ruzie hebben en ze zouden direct denken dat ik Jaap heb weggestuurd omdat jij zoveel appels hebt geplukt voor de klas.” “We wachten een poosje en jij geeft Klaas elke dag een appel, doet lief tegen hem zodat niemand je verdenkt als ik Jaap wegstuur. Kom over 7 dagen terug om mij te vertellen of het gelukt is en dan stuur ik Jaap na een andere school zo ver weg dat je hem nooit weer ziet.”

“Dat is een goed plan”, dacht Klaas. Eindelijk zou hij verlost worden van Jaap. Hij bracht direct een appel naar Jaap en zei tegen hem: “Als je nog een appel wilt zeg je het maar hoor. Eet smakelijk”. Jaap begreep er niets van. Klaas gaf elke dag een appel en deed heel goed zijn best om lief te zijn voor Jaap. Telkens dacht hij eraan dat Jaap ver weggestuurd zou worden naar een andere school. Maar wat Klaas niet verwacht had, gebeurde. Jaap ging lief en aardig terug doen. Ze gingen ook steeds meer praten en samen dingen doen, ze kregen zelfs veel lol samen. Op een dag zei Jaap: “Klaas, ik geloof dat jij mijn beste vriend bent! Dit had ik nooit gedacht”. Klaas zei: “Ik vind jou nu ook erg lief” en dacht: “Nog één dag en dan stuurt Juf Fien hem weg”. “Ik wil het eigenlijk niet meer, ik heb nooit een echte vriend gehad, wat heb ik gedaan, wat moet ik doen”.

Hij plukte weer een grote mand met appels en bracht die naar Juf Fien. Juf Fien was blij en zei: “Dank je voor de appels, ik heb gehoord dat jullie geen ruzie meer hebben dus niemand zal merken dat het jouw idee was om Jaap naar een andere school te sturen.” “Ik zal hem zo direct wegsturen zodat je hem nooit meer ziet”. Toen begon Klaas te huilen en zei: “Lieve Juf Fien, doordat ik lief ging doen tegen Jaap ging hij ook lief terug doen”. “Nu vind ik hem zo lief, hij is mijn beste vriend geworden en als u hem weg stuurt zal ik hem missen en heel verdrietig worden. Stuur hem alstublieft niet weg.”

Toen zei Juf Fien: “Het is precies zo gegaan als ik gedacht had”. “En ik ben blij dat mijn plannetje gelukt is en dat ik Klaas niet weg hoef te sturen. Daar is hij veel te lief voor.” “Lief zijn voor elkaar is het beste middel voor een goede vriendschap. Elk kind heeft een lieve kant, je moet er alleen soms even naar zoeken. Lieve Klaas je zal vast nog wel eens ruzie maken met Jaap, maar je weet nu hoe je het moet oplossen.”

“Als iemand lief voor je is, geeft dat een fijn gevoel en zelf lief zijn voor anderen geeft ook een goed gevoel. Ga nu dan heel, heel lief spelen zodat je dikke vriendjes wordt.” – Juf Fien

Pin It on Pinterest

Share This