De dag waarop ik achterblijver werd

Een dag die ik nooit meer zal vergeten. Mijn leven veranderde die dag plotseling en dramatisch. Het was een zondagmiddag die 16 november 2014. Mijn partner ging even met wat vrienden weg en zou in de loop van de avond weer terug zijn.

Mijn dochter en ik waren in zijn chalet op de honden aan het passen. We hadden een rustig dagje en we zouden in de avond als hij terug was weer naar ons eigen huis gaan omdat mijn dochter maandag weer naar school moest. Rond half 9 werd er op de deur geklopt en ik verwachtte eigenlijk niemand anders dan mijn partner. Toen ik door het raam keek zag ik politie staan. Ik deed de honden even op de slaapkamer omdat ik niet wilde dat ze bleven blaffen. Ik opende de deur en er stonden 5 agenten in mijn gezichtsveld. ‘Goedenavond mevrouw wij hebben een huiszoekingsbevel’, sprak de dichtstbijzijnde agent, en ‘mogen wij binnenkomen?’ Daarop volgend direct’; ‘Als we niet binnen mogen komen, komen we toch binnen i.v.m. het bevel.’ En; ‘heeft u wapens?’ Ik stond perplex en zei; ‘nee ik heb geen wapens’ of iets dergelijks, en ‘ja kom maar binnen.’ En toen kwamen er heel wat agenten binnen. Welgeteld bleken het in totaal 17 man.

Dit was het begin van een achtbaan voor me, die nu nog niet is afgelopen. Nu bijna 3 en half jaar verder kan ik wel zeggen dat ik gewend ben aan de situatie, ik heb mijn leven weer op kunnen pakken en er lijkt ook eindelijk een einde te komen aan deze heftige rit. Ik heb deze afgelopen jaren veel gezocht naar lotgenoten en naar informatie over alle regelge­ving na detentie, zowel in Duitsland (waar mijn vriend terecht kwam) als in Nederland.

En oh oh, wat is het slecht geregeld voor achter­blijvers. Of sterker nog er is helemaal niks gere­geld! Achterblijvers van gedetineerden zijn een vergeten groep. In 2016 ben ik daarom een Face­book groep gestart voor achterblijvers. Wat ben ik blij met de hulp die ik kan bieden aan nieuwe achterblijvers. Precies dat wat ik gemist heb in het eerste jaar probeer ik nieuwe achterblijvers te bieden. Steun en antwoorden op de vele vragen. Om zo te voorkomen dat zij een lange dramatische eenzame weg moeten afleggen, zoals ik dat zelf heb meegemaakt na de detentie van mijn vriend.

Pin It on Pinterest

Share This