Lex

ACHTERBLIJVER – Annelyn uit Nijmegen

VERTEL EENS OVER JEZELF. 
Ik ben Annelyn en 26 jaar oud. Ik heb Small business & Retailmanagement gestudeerd. Ik werk nu als inkoper voor een Europese groothandel en mijn vader zit in detentie.

VIND JIJ VAN JEZELF DAT JE CHALLENGES CREËERT?
ONGEACHT DE MOEILIJKE SITUATIE?
Het leven op zich is al een aardige uitdaging, vind je niet? Ik probeer mij ondanks de situatie te focussen op de positieve dingen en hard te werken, zodat ik een stevige basis kan neerzetten voor de toekomst. Dat kost veel tijd en energie, maar dat is het allemaal waard.

HOE ONDERHOUDEN JULLIE HET CONTACT EN HOE VAAK?
Ik ga 1 keer per week op bezoek (als het bezoekuur niet vol zit), hij belt mij iedere dag, we Skypen 1 keer per week (als de Skype werkt) en ik stuur af en toe foto’s als ik met vrienden en/of familie ben.

OP WELKE MANIER ZORG JIJ DAT JOUW VADER EEN HART ONDER DE RIEM STEEKT?
Ik probeer iedere dag iets leuks te vertellen. Dat is met Corona nog wel eens een uitdaging. ‘Heb je niets meegemaakt?’ krijg ik tegenwoordig regelmatig te horen. Verder zorg ik ervoor dat hij geld heeft, zorg ik voor de mensen wie belangrijk voor hem zijn, help ik met regelen van zaken waar dat kan en praat ik veel met hem over wat we gaan doen als hij buiten komt.

HOE COMBINEER JE BEZOEKMOMENTEN MET HET DAGELIJKS LEVEN?
Ik probeer ‘s avonds op bezoek te gaan zodat ik geen vrij hoef te nemen van mijn werk. Als dit niet lukt neem ik vrij, ruil ik mijn dagen om of ik regel dat iemand anders in mijn plaats op bezoek gaat.

VIND JIJ HET ZWAARDER ALS ACHTERBLIJVER TIJDENS DE CORONAPERIODE EN WAAROM?
Enerzijds wel, omdat ik minder afleiding heb. Aan de andere kant is het voordeel dat hij niet zoveel belangrijke momenten mist, omdat er zo weinig te doen is. Daar hoef ik mij in ieder geval niet rot over te voelen.

HOE GA JE OM MET DE CHALLENGE IN JE LEVEN OM IEMAND TE VERLIEZEN AAN DETENTIE?
Relativeren. Ik heb een fijne jeugd gehad en altijd heel goed gegeten. Dit is de prijs die ervoor moet worden betaald. Ik focus mij op de positieve dingen in het leven en ik ben dankbaar voor de mensen die ik wel dichtbij mij mag hebben. De detentie van mijn vader geeft mij extra kracht om mijn leven op de rit te hebben. Ik wil hem trots maken en iedereen laten zien dat alles mogelijk is ondanks de situatie.

IS DE BAND ANDERS DAN VOORDAT HIJ VAST KWAM TE ZITTEN EN WAAROM?
Mijn vader en ik zijn altijd al twee handen op één buik geweest. Dit is door zijn detentie alleen maar sterker geworden. Al merk ik wel dat mijn vader er moeite mee heeft dat hij er niet kan zijn als ik hem nodig heb. Dit heeft tot gevolg dat ik tegenwoordig niet altijd gelijk zeg wat er speelt. Hij voelt zich dan rot omdat hij machteloos staat of ik voel mij rot omdat ik weet dat hij zich zorgen maakt om mij. Issues……

WAT IS JE FAVORIETE MOTTO & WAAROM?
Lastig. Dat hangt af van de situatie maar ik zou zeggen: kalmte kan je redden, laat je door niemand uit het veld slaan, lukt het niet linksom ga dan rechtsom, we buigen maar we breken niet en waardeer de mooie dingen in het leven. Go with the flow! 😉

WELKE LEVENSLES WIL JIJ DELEN MET DE LEZERS VAN TIMEYS?
Denk in mogelijkheden! De nare gebeurtenissen hebben mij pijn gedaan en tegelijkertijd sterker gemaakt. Ze zeggen dat alles gebeurt met een reden en ik heb mij vaak afgevraagd wat die reden in hemelsnaam dan is???!! Maar, uiteindelijk moet je er gewoon wat moois van maken. Gebruik je ervaringen als een les. Ook negatieve ervaringen geven jou iets mee. Probeer daar je kracht uit te halen, geef nooit op en geniet van de mooie en vaak vooral de kleine dingen in het leven.

KAN JIJ IETS VERTELLEN OVER NOTMYCRIME
Op www.notmycrime.nl vind je van alles wat je moet weten aan praktische informatie en hoe je met de situatie om kan gaan als iemand in je omgeving in detentie zit. Ik liep zelf tegen zoveel dingen aan en daar wil ik andere mensen voor behoeden. Bovendien hoop ik hiermee het stigma enigszins te verbreken. Ik vind dat mensen niet zo gebukt hoeven te gaan omdat er iemand in hun omgeving in aanraking is (geweest) met justitie en dat is helaas vaak wel het geval. Leven en laten leven is mij altijd geleerd. Ik wil dat niemand zich laat beperken door zo’n situatie. Iedereen verdient een eerlijke kans ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt.

Pin It on Pinterest

Share This