Lex

ACHTERBLIJVER – Wim uit Amsterdam

VERTEL EENS OVER JEZELF
Mijn naam is Wim, mijn moeder zit al een lange tijd in detentie. Dit is wel een aparte omstandigheid, een moeder die in detentie zit. Mijn ouders zijn tijdens mijn moeders detentietijd gescheiden, maar hebben prima contact. Ik heb goed contact met haar. Ik merk dat toehoorders het niet begrijpen dat een moeder/vrouw vast zit en anders reageren als mannen vast zitten. Ik snap hier de logica van, en ook hoe mensen reageren die mijn moeder kende voor haar detentietijd.

HOU JIJ JE BEZIG MET DE CREATIVITEIT VAN JOUW MOEDER?
Ja, mijn moeder is altijd een vrije vogel geweest en leefde nooit naar de ‘normale’ norm. Ze is heel creatief en heeft een vrije geest, ik heb dit helaas niet van haar overgenomen. Het fascineert mij om te zien hoe creatief zij is en hoe ze over bepaalde dingen denkt en haar mening uit. Ik ben het tegenovergestelde van haar. Ik doe alles volgens de regels en ben heel gestructureerd. Toch gaan wij heel goed samen. Ik wil niet dat ze haar creatieve geest verliest in detentie en spoor haar altijd aan om door te blijven gaan.

HOE ONDERHOUDEN JULLIE HET CONTACT?
Ik ga op bezoek en we bellen. Ik doe niet aan Skype, dit is voor mij te onpersoonlijk. Ik kijk altijd uit naar het familiebezoek, daar kan je ook persoonlijke dingen bespreken. Dat zijn de bezoeken waar we veel en goed kunnen praten, we bespreken dingen die we eerder niet zouden bespreken. Ook over de tijd als ze weer vrij komt straks.

OP WELKE MANIER ZORG JE DAT JIJ JOUW MOEDER EEN HART ONDER DE RIEM STEEKT?
Ik laat haar veel praten en ik luister vooral veel. Als mijn moeder haar geest de vrije loop kan geven, dan is ze op haar best. Als ze haar gedachten kwijt kan, is ze een stuk rustiger. Ik luister veel naar haar en corrigeer haar waar nodig of als ik hoor dat het de negatieve kant op gaat. Vaak is het wel positief, ze is een positief mens, dus ze heeft niet vaak een hart onder de riem nodig.

HOE COMBINEER JE BEZOEKMOMENTEN MET HET DAGELIJKS LEVEN
Ik werk voor mezelf online. Dus ik kan makkelijk naar de bezoekmomenten, al is het in het weekend uiteraard wel beter. Als ik het echt te druk heb op werk dan ga ik niet op bezoek. Dat zijn mijn prioriteiten.

IS DE BAND ANDERS DAN VOORDAT ZIJ VAST KWAM TE ZITTEN EN WAAROM?
De band tussen ons was altijd goed. We hebben nu wel betere gesprekken bij het familiebezoek merk ik. Als je geen afleidingen hebt zoals in de buitenwereld, heb je hele andere gesprekken.

WAT IS JOUW FAVORIETE MOTTO EN WAAROM?
Creativiteit is de grootste rebellie in het bestaan. Dit omdat dit slaat op mijn moeder en haar levensstijl. Creativiteit kan goed en slecht zijn, maar meestal goed in mijn ogen.

WELKE LEVENSLES WIL JIJ DELEN MET DE LEZERS VAN TIMEYS EN WAAROM?
Je weet nooit wat voor persoon er vast kan komen te zitten, mijn moeder is een vrije vogel, maar de beste moeder in mijn ogen. Ik wil mensen prikkelen om niet te oordelen en open te staan voor de situatie die er ontstaat en daar het beste van te maken.

ZOEK JIJ CONTACT MET ANDERE ACHTERBLIJVERS OM VRAGEN TE DELEN?
Persoonlijk doe ik dat niet. Ik ben een individu die graag op mezelf is. Ik deel wel eens dingen met mijn vader, omdat hij haar ook spreekt en hij haar goed kent zoals ik haar ken. Evenwel snap ik dat achterblijvers elkaar opzoeken voor vragen en ook steun. Je komt in een hele onnatuurlijke positie te staan als achterblijver, je weet in het begin even niet hoe je dingen moet oppakken, je kan dit zelf uitvogelen, maar je kan ook hulp zoeken bij instanties of andere achterblijvers. Ieder zijn voorkeur.

Pin It on Pinterest

Share This