Lex

ACHTERBLIJVER – Patrick uit Enschede

VERTEL EENS OVER JEZELF. WIE BEN JE EN WAT DOE JE IN HET DAGELIJKS LEVEN?
Ik ben Patrick, woon in Enschede en ben baliemedewerker in een hotel vlak bij mijn huis.

WAT IS JE RELATIE MET DE GEDETINEERDE?
Ik heb een goede vriend die ik al sinds mijn middelbare school ken, die in de gevangenis zit.

HOE ONDERHOUDEN JULLIE HET CONTACT EN HOE VAAK?
Een aantal jaar geleden toen hij vast kwam te zitten ging ik niet zo vaak op bezoek, omdat zijn familie altijd op bezoek ging en er mogen maar een maximaal aantal personen gaan, toen hadden we wel veel belcontact. Net voor corona had zijn moeder het erg druk en zorgde het ervoor dat ik vaker naar hem toe ging als ik vrij kon krijgen van werk. Wel belde hij dan weer minder, want tja dat kost ook geld hè. Momenteel ga ik even niet meer op bezoek.

OP WELKE MANIER ZORG JE DAT JE DE GEDETINEERDE DIE JE KENT EEN HART ONDER DE RIEM STEEKT?
Ik sta klaar voor zijn familie dat vindt hij het belangrijkst. Daarnaast stuur ik ook wel eens een tientje of twintig euro voor eten. Ook weet hij dat hij altijd kleding aan me kan vragen als hij iets nieuws nodig heeft. Zijn moeder heeft het al niet makkelijk en hij wilt haar het liefst daardoor niet ook nog eens belasten met dit soort dingentjes, en daarom ben ik blij dat ik er voor hem kan zijn door de inkomsten die ik heb, ook nu tijdens corona.

HOE COMBINEER JE BEZOEK MET HET DAGELIJKS LEVEN?
Dat is wel lastig als ik eerlijk moet zijn. Het is namelijk meestal doordeweeks op tijden dat ik moet werken, dus ik moet echt vrij nemen om op bezoek te gaan. Nu ben ik een heel open persoon en heb het mijn baas verteld, nu begrijpt hij ook dat ik geen lange vakanties van bijvoorbeeld een week houdt, maar juist vaak 1 middagje vrij neem en dan op mijn gemak op bezoek kan gaan. Als dit niet mogelijk zou zijn, zou ik niet weten hoe ik het zou moeten combineren, maar zonder werk geen geld, en dan kan ik ook niet naar hem toe reizen dus de keuze zou wel makkelijk zijn gemaakt.

VIND JIJ HET ZWAARDER ALS ACHTERBLIJVER TIJDENS DE CORONAPERIODE EN WAAROM?
Het is zeker zwaarder, ik ga namelijk niet meer op bezoek in deze tijden. Ik vind het te riskant, al zullen ze vast en zeker goed hun best doen om alles goed te laten verlopen tijdens het bezoek. Hij mag nu wel Skypen, alleen dat doet hij met zijn familie en snap ik volledig, het is namelijk een erg zware tijd voor hun. Ik mis het persoonlijk contact natuurlijk heel erg, dat begrijp je vast wel.

IS DE BAND ANDERS DAN VOORDAT HIJ VAST KWAM TE ZITTEN EN WAAROM?
Minder, ik ging elke zaterdag standaard met hem en nog een vriend van mij de stad in. We hadden een hele hechte en positieve band. Door deze situatie is het gewoon niet meer hetzelfde. Met zijn tweetjes de stad in is anders en we weten het alle drie. Maar we bekijken het positief en over een kleine twee jaar staan we er weer met z’n drieën.

WAT GING ER IN JE OM TOEN JE HOORDE DAT HIJ VAST KWAM TE ZITTEN?
Ik werd gek, nu wist ik wel dat hij wat dingen deed die God heeft verboden, maar je staat er nooit echt bij stil dat het kan gebeuren, tot het te laat is. Ik heb er echt nachten door wakker gelegen en dat mag je gerust weten.

WAT IS HET EERSTE WAT JE GAAT DOEN ZODRA HIJ VRIJ IS?
Dat raad je vast al, de stad in! Haha nee hoor, we hebben al afgesproken dat als hij vrij is we met zijn familie en mijn familie een weekje naar de Veluwe gaan, lekker relaxed even volledig tot ontspanning komen. Onze families hebben namelijk ook een goede band met elkaar.

HEB JE TIPS VOOR ANDERE MENSEN DIE IEMAND KWIJT ZIJN DOOR DETENTIE?
Support je kennis, vriend, vriendin, familielid of wie het ook mag wezen! Denk aan wat jij zou willen hebben al je vast zou zitten, bijvoorbeeld slippers. Je hebt kans dat degene die je kent zegt dat die niks nodig heeft, maar misschien is dat uit schaamte. En ook jouw kennis, vriend, vriendin of familielid zal op een dag met die vuilniszak bij de uitgang staan van de bajes, positief blijven!

Pin It on Pinterest

Share This