Lex

ACHTERBLIJVER – Nikita uit Hoorn

VERTEL EENS OVER JEZELF
Mijn naam is Nikita. Ik ben 26 jaar oud. Ik woon in Hoorn. Mijn vader zit al 6 jaar vast in detentie en moet nog ongeveer 3 jaar. Wat mijn familie en ik hebben meegemaakt kunnen alleen wij begrijpen, dat is wat ik denk, maar ik snap dat er andere mensen ook familie of vrienden zijn verloren aan detentie. Ik ben heel lang boos geweest op mijn vader en misschien ook op mijn moeder. Ik begrijp niet dat bepaalde dingen zo belangrijk zijn dat je het risico loopt om naar detentie te gaan, zeker als je kinderen hebt. Nu moet niet alleen hij op de blaren zitten, maar wij ook, en dat is egoïstisch in mijn ogen. Je weet niet waar je je geliefdes mee achterlaat, wat een rotzooi wij mogen opruimen, letterlijk en figuurlijk en maar niet te spreken over onze mentale gesteldheid alle jaren en nog steeds. Ik ben inmiddels niet meer boos, maar ik wil alle lezers laten begrijpen hoe het is voor achterblijvers, de ‘boef’ zit vast..maar wij mogen ook boeten. Ik schaam me niet dat ik mijn vader ben ‘verloren’ aan detentie. Ik hoop dat andere achterblijvers dat ook hebben. Ik werk parttime en ben naast mijn werk ook net moeder geworden. Mijn hobby’s zijn natuurfoto’s schieten en sporten. 

HOU JIJ JE QUA ETEN BEZIG MET DE GEZONDHEID VAN JE VADER?
Nee, hij is volwassen genoeg om te weten welke groentes en vitamines hij binnen krijgt. Als hij een keer verkouden of grieperig is dan raad ik hem wel aan om veel fruit en groentes te eten, maar daar blijft het bij. Mijn vader is nooit een man geweest die op zijn voedsel of gezondheid let. Hij drinkt daarentegen geen alcohol, maar hij rookt wel. Persoonlijk let ik wel erg op mijn voeding, zeker na mijn bevalling. Ik wil graag terug naar mijn oude gewicht, maar ik ga een volwassen man niet vertellen wat hij wel en niet moet eten. 

LET OP DE REST NOG VERDER INVULLEN/VERVANGEN EN DAN DEZE ZIN WEGHALEN!

Voordat je het scherm verlaat altijd bewaren!!!

HOU JIJ JE BEZIG MET MINDFULNESS?
Ja, zeker! Elke ochtend als ik op sta doe ik 10 minuten mediteren. Ik ben geen zweverig of spiritueel persoon, maar ik merk dat de ademhaling oefeningen heel fijn zijn. Ik doe dit via een meditatie app, die mij helpt bij het mediteren. Ik was in het begin vaak afgeleid bij het mediteren, maar hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.

HOE ONDERHOUDEN JULLIE HET CONTACT?
Elke woensdag en zaterdag hebben wij skype, en soms is er ‘echt’ bezoek, maar dit is maar voor 1 persoon, dus meestal laat ik mijn schoonouders of vriend gaan. Ze belt bijna elke dag, dus we kunnen genoeg kletsen over van alles en nog wat.

OP WELKE MANIER ZORG JE DAT JIJ JOUW SCHOONZUS EEN HART ONDER DE RIEM STEEKT?
Ik probeer altijd vrolijk te zijn aan de telefoon en op skype. Ik wil altijd leuke en positieve verhalen vertellen. Ik doe altijd als mijn vriend en ik op vakantie zijn geweest of een verjaardag hebben gehad een kaart te sturen met foto’s, zodat mijn schoonzus zo veel mogelijk mee krijgt van ons leven hier.

HOE COMBINEER JE BEZOEKMOMENTEN MET HET DAGELIJKS LEVEN?
Voorheen kon ik alleen mee op bezoek als een van mijn schoonouders of de vriend van mijn schoonzus niet op bezoek ging. Ik ging dan samen met vriend op bezoek. Ik moest dan op dat moment uiteraard wel vrij zijn van mijn werk, maar ik had geen vaste dagen, dus dat ging prima.

PROBEER JIJ JOUW SCHOONZUS OOK KENNIS MEE TE GEVEN OVER MINDFULNESS?
Dat probeer ik zeker. Sterker nog, ik vraag bijna elk telefoon of skype gesprek of ze de afgelopen dagen heeft gemediteerd. Ik heb een boek over meditatie in laten voeren en wat ik weet probeer ik door te geven aan haar. Ik merk dat het bij mijzelf zo heeft geholpen en ik denk ook echt dat het haar kan helpen. Gelukkig is ze er zelf ook nieuwsgierig naar, dus hebben we het er veel over.

IS DE BAND ANDERS DAN VOORDAT ZIJ VAST KWAM TE ZITTEN EN WAAROM?
Ik leerde mijn schoonzus kennen in detentie. Toen ik een relatie kreeg met mijn huidige vriend zat zij al vast. Dat was wel heel raar, van af en toe bellen en het eerste bezoek etc. Maar we hebben een sterke band gekregen en daar ben ik erg dankbaar voor.

WAT IS JE FAVORIETE MOTTO EN WAAROM?
Vallen en opstaan, knokken en weer doorgaan. Zo is het nu eenmaal!

WELKE LEVENSLES WIL JE DELEN MET DE LEZERS VAN TIMEYS?
Blijf elkaar altijd steunen en trek je niks aan van vrienden of familie die wegvallen doordat jij iemand kent die in detentie zit, het is hun gemis!!

Pin It on Pinterest

Share This