Lex

ACHTERBLIJVER – Nikita uit Hoorn

VERTEL EENS OVER JEZELF
Mijn vader zit al 6 jaar vast in detentie en moet nog ongeveer 3 jaar. Wat mijn familie en ik hebben meegemaakt kunnen alleen wij begrijpen, dat is wat ik denk, maar ik snap dat er andere mensen ook familie of vrienden zijn ‘verloren’ aan detentie. Ik ben heel lang boos geweest op mijn vader en misschien ook op mijn moeder. Ik begrijp niet dat bepaalde dingen zo belangrijk zijn dat je het risico loopt om naar detentie te gaan, zeker als je kinderen hebt. Nu moet niet alleen hij op de blaren zitten, maar wij ook, en dat is egoïstisch in mijn ogen, je weet niet waar je je geliefdes mee achterlaat, wat een rotzooi wij mogen opruimen letterlijk en figuurlijk en maar niet te spreken over onze mentale gesteldheid alle jaren en nog steeds. Ik ben inmiddels niet meer boos, maar ik wil alle lezers laten begrijpen hoe het is voor achterblijvers, de ‘boef’ zit vast..maar wij mogen ook boeten. 

Ik schaam me niet dat ik mijn vader ben ‘verloren’ aan detentie, ik hoop dat andere achterblijvers dat ook hebben. Ik werk parttime en ben naast mijn werk ook net moeder geworden. Mijn hobby’s zijn natuurfoto’s schieten en sporten.

HOU JIJ JE BEZIG MET HOE GEZOND JOUW VADER EET?
Nee, hij is volwassen genoeg om te weten welke groentes en vitamines hij binnen krijgt. Als hij een keer verkouden of grieperig is dan raad ik hem wel aan om veel fruit en groentes te eten, maar daar blijft het bij. Mijn vader is nooit een man geweest die op zijn voedsel of gezondheid let. Hij drinkt daarentegen geen alcohol, maar hij rookt wel. Persoonlijk let ik wel erg op mijn voeding, zeker na mijn bevalling, ik wil graag terug naar mijn oude gewicht, maar ik ga een volwassen man niet vertellen wat hij wel en niet moet eten.

HOE ONDERHOUDEN JULLIE HET CONTACT?
Voorheen gingen we natuurlijk elke week op bezoek. Nu bestaat het contact vooral uit bellen en Skype, wij hebben een aardig groot gezin weet je wel, dus ik hoor hem niet heel vaak, maar ik weet dat hij veel mensen moet bellen dus ik begrijp dat. Inmiddels mag je wel weer op bezoek hoor, maar met de kleine gaat dat niet. Mijn gezonde gesteldheid is ook niet heel goed sinds de bevalling, dus ik kan ook niet op fysiek bezoek. Ook is het nog te riskant met zo’n kleine baby de PI in. Ik ben nog best bang voor corona etc. Mijn broers en zussen schrijven volgens mij ook wel eens brieven, maar ik doe dat niet.

OP WELKE MANIER ZORG JE DAT JIJ JOUW VADER EEN HART ONDER DE RIEM STEEKT?
Goede vraag, daar moet ik zelf ook even over nadenken haha. Hij mag al blij zijn dat ik niet meer boos ben haha. Nee, zonder gekkigheid. Ik denk gewoon door mezelf te zijn en dat hij dat ook ziet of hoort. Laten zien dat het leven doorgaat en belangrijk nieuws van de televisie geef ik ook altijd aan hem door, kunnen we het daar over hebben. Ik vertel ook veel over mijn kersverse gezin en veel over de kleine, ik merk dat hij daar veel over wilt horen, hij is nu voor de eerste keer opa.

HOE COMBINEER JE BEZOEKMOMENTEN MET HET DAGELIJKS LEVEN?
Ik ga nu natuurlijk even niet op bezoek, maar voorheen was dat makkelijk te doen, ik kon mijn rooster goed plannen om de bezoekuren heen. Je hebt natuurlijk nu ook Skype dus dat is leuk, wel anders natuurlijk, met die slechte verbinding van de PI haha. Doe mij maar bellen dan. Ik probeer altijd op te nemen, maar met die kleine heb ik ook een gek dag schema dus als ik even slaap of mijn rust pak dan neem ik even niet op.

VIND JIJ HET ZWAARDER ALS ACHTERBLIJVER TIJDENS DE CORONAPERIODE EN WAAROM?
Nee, het neemt niks weg van het gemis en het is al 6 jaar zwaar. Of ik hem nu elke dag zou kunnen bezoeken of niet, ik wil hem gewoon hier hebben, waarbij ik even naar mijn ouders kan rijden of fietsen om een bakkie te doen, of dat hij ons kan helpen met kleine klusjes of dat soort kleine dingen.

IS DE BAND ANDERS DAN VOORDAT HIJ VAST KWAM TE ZITTEN EN WAAROM?
Ja eigenlijk wel, we hebben natuurlijk onze ruzie/boze periode gehad en daar zijn veel dingen gezegd van beide kanten, dingen waar we beiden over na moesten denken en laten bezinken, ook de harde waarheid. Ik denk dat onze band pas echt terug komt na detentie en als hij op het rechte pad blijft, ik wil geen opa voor mijn kleine die er soms wel en soms niet is en dat ik mijn kleine uitleg schuldig ben later, mijn vader weet dit ook. Ik wil niet dat hij nog meer mensen pijn doet met deze lifestyle. Je beschermt jezelf ook tegen de pijn die je de afgelopen 6 jaar gevoeld hebt. Ik wil echt daden zien en niet alleen woorden. Dan pas kan ik die band met mijn vader stukje voor stukje opbouwen. Ik hoop echt dat dat gaat gebeuren in de toekomst.

WAT IS JOUW FAVORIETE MOTTO EN WAAROM?
Niets is vreemd in je leven, zolang je maar geen vreemde wordt van jezelf. Zorg dat je jezelf niet kwijtraakt in het hele proces. Ik weet hoe zwaar het is en dat je jezelf kan gaan verliezen, maar bescherm jezelf. Ik deed vaak even een stapje achteruit en probeerde de situatie van een afstand te bekijken en te analyseren. En vraag jezelf af: hoe erg is het nu? Kan het nog erger? En je mag best egoïstisch zijn in deze periode, je moet zorgen dat je jezelf goed oppakt en blijf positief, kom op!

WELKE LEVENSLES WIL JIJ DELEN MET DE LEZERS VAN TIMEYS EN WAAROM?
Wees eerlijk over je gevoelens tegenover de persoon die je bent ‘verloren’ aan detentie. Je mag boos, verdrietig of zelfs blij zijn dat iemand vast zit. Misschien leert iemand nu wel zijn les? Diegene in detentie heeft veel tijd om over jouw woorden na te denken, meer als hier buiten. Ook al is de waarheid hard… soms moet het gezegd worden. En voor alle gedetineerden: ik hoop echt dat jullie beseffen dat jullie niet de enige zijn die vastzitten..wij ook. Wij zitten met alle problemen en het ergste..het gemis hier buiten. Wij tellen ook de dagen af net als jullie. Het enige wat wij kunnen is naar de winkels of leuke dingen doen.. die dingen zijn niet meer zo leuk met al dat gemis. Ik heb tegen mijn vader gezegd: liever met 0 euro op de bank met alle liefde en hulp van familie, dan met ‘veel geld.’ In de bak en altijd over je schouder moeten kijken..dat geld wat je wilde hebben voor je familie en wat is er van over? Niks…jij die in de bak zit, nu zijn we allemaal verliezers. Ik hoop echt dat iedereen wat heeft aan mijn woorden. Liefs naar iedereen toe en voor de achterblijvers: jullie zijn toppers!

Pin It on Pinterest

Share This