Lex

ACHTERBLIJVER – Nienke, de moeder van

VERTEL EENS OVER JEZELF
Mijn naam is Nienke, mijn zoon zit in detentie. Het is de eerste keer dat wij als gezin of familie te maken hebben met detentie, mijn familie en de familie van de vader van K hebben beiden geen detentie achtergrond, dat maakt het soms lastig voor ons om de situatie te begrijpen, of om bepaalde dingen te regelen. We komen er uiteindelijk altijd wel uit, maar het blijft lastig.

WIE KEN JIJ IN DENTENTIE?
Oh deze vraag heb ik stiekem al beantwoord. Mijn zoon. Hij zit nu een tijd in detentie voor de eerste keer. Het is wel gelijk raak de eerste keer, het is niet iets kleins. Een lang traject met veel onzekerheden, veel partijen.

HOU JIJ JE BEZIG MET HET OUDERSCHAP?
Ja, ze vraagt je toch af of je zelf iets hebt fout gedaan of dat je eerder niet iets kon merken, het is tenslotte je kind he, je zoon, die zou je toch moeten kennen. Hoe heeft het zo kunnen lopen of had ik er wellicht iets aan kunnen doen? Er spelen zich hierin vooral veel vragen af en dat maakt het als ouder heel lastig he. Wat kan ik nu nog doen? Hij is volwassen, maar ouderschap houdt natuurlijk nooit op.

PRAAT JIJ OVER HET OUDERSCHAP MET JE PARTNER?
Ik merk dat de vader van K en ik nu een hele andere band hebben. Wij waren al uit elkaar, een langere tijd. Wij gaan sinds dat we uit elkaar zijn goed met elkaar om gelukkig, dit is ook altijd fi jn geweest voor K. Nu merken wij alle twee dat we een nieuwe uitdaging als ouders hebben, hoe gaan we hier mee om en hoe communiceren we hier het beste over als ouders, wij hebben ook alle twee onze eigen mening over de situatie.

KRIJG JE STEUN VAN FAMILIE EN/OF VRIENDEN?
Ze zijn er voor ons op de achtergrond, de vader van K en ik willen dit graag samen doen met K, het hele proces. Uiteraard heel lief bedoeld van familie, maar dit is voor het gezin.

HOE ZIE JE JULLIE TOEKOMST VOOR JE, NA DETENTIE VAN JULLIE ZOON?
Uiteraard goed! Het is nog wat vroeg om te zeggen hoe we het voor ons zien tegen die tijd zijn we een ruime tijd verder, maar we blijven positief.

SCHAAM JIJ JE WEL EENS VOOR DE SITUATIE?
Ja, op werk of op de sportvereniging praat ik er eigenlijk niet over, je merkt toch snel dat mensen een oordeel hebben over jou of over je gezin en dat wil ik liever vermijden merk ik.

SPREEK JE NOG ANDERE ACHTERBLIJVERS?
Ja ik zit in een facebook groep, zeker omdat het voor mij (ons) nieuw is, kan ik alle hulp en tips van bijv. andere ouders gebruiken.

WAT ZOU JE WILLEN ZEGGEN TEGEN (EX)GEDETINEERDEN
Houd ook een beetje rekening met je ouders en familie en wat hun meemaken, uiteindelijk doe je het niet alleen.

Pin It on Pinterest

Share This