Lex

ACHTERBLIJVER- Chafik uit Utrecht

VERTEL EENS OVER JEZELF
Ik ben Chafi k, 29 jaar en geboren en getogen in Utrecht Noord. Ik ben tijdelijk werkloos, dit vanwege corona. Ik ben hard aan het zoeken naar werk, maar het is moeilijk deze dagen. Ik doe wel veel werk in de buurt. Ik help bij ons buurthuis en probeer de jongeren van de straat te houden 😉 Verder ga ik graag uiteten en ik ben veel in de shisha lounge met mijn vrienden.

WIE KEN JIJ IN DENTENTIE?
Mijn neef zit in detentie. Ik ken ook een paar ‘vrienden’ (zo kan ik het niet echt noemen) die vastzitten. Maar ik ga alleen op bezoek bij mijn neef. Inshallah dat hij snel vrij komt, hij zit voor iets kleins.

HAD JE VERWACHT DAT JE NEEF IN DETENTIE TERECHT ZOU KOMEN?
In onze buurt is het niet raar als er jongens vast komen te zitten. Toch had ik dit van mijn neef niet verwacht, hij heeftgoede vrienden en het ging op school goed, hielp zijn moeder thuis en was niet lastig. Toen ik hoorde dat hij vast kwam te zitten schrok ik eerlijk gezegd wel. Ik heb hemdat ook laten weten toen ik hem voor de eerst keer sprak nadat hij vast kwam te zitten. Hoe kon dit nou gebeuren jongen? Nu moest ik alles uitleggen aan mijn tante, dat was een verschrikkelijke taak.

KRIJG JE STEUN VAN JE FAMILIE OF VRIENDEN?
Onze familie krijgt meer steun van mij als andersom. Ik ben een soort tussenpersoon, aangezien mijn tante niet op bezoek gaat bij hem, dat kan ze niet door medische redenen. Ik ga vaak alleen of met een van zijn broers. Mijn moeder is ook vaak bij mijn tante om haar te steunen. Als hij vrij is, mag hij het goedmaken met haar.

HOE ZIE JE JULLIE TOEKOMST ALS NEVEN VOOR JE, NA DETENTIE?
Officieel zijn wij neven, maar het voelt als een broer voor mij. Ik ga beter op hem letten na detentie en veel gesprekken met hem aangaan, zodat dit niet nog een keer kan gebeuren. Hij moet aan zijn toekomst denken, hij is nog ‘jong’.

HOE IS HET OM JE NEEF IN DETENTIE TE ZIEN?
Het is natuurlijk helemaal niet leuk, ik was hiervoor wel eens op bezoek geweest bij vrienden of kennissen in detentie, maar bij mijn neef is het toch anders, het raakt me veel meer om hem daar aan de andere kant van de bezoekerszaal te zien zitten. Hij ziet er nog goed en verzorgd uit, ik weet dat hij het aankan en er positief in staat, maar toch is het moeilijk om hem daar te zien.

SCHAAM JIJ JE WEL EENS VOOR DE SITUATIE?
Nee, zoals ik al zei: bij ons in de buurt komt dit helaas vaker voor, ik hoef me er niet voor te schamen, maar dat maakt het niet minder vervelend.

SPREEK JE WEL EENS MET ANDERE ACHTERBLIJVERS?
Ja broers/zussen van gedetineerden die ik ken spreek ik hier en daar, maar niet dagelijks. We praten over onze persoonlijke situaties of bijvoorbeeld tips met betrekking tot bezoek, wie waar recht op heeft enzo.

WAT ZOU JE WILLEN ZEGGEN TEGEN ALLE ACHTERBLIJVERS?
Het is een hele vervelende situatie, het kan zeker pittig zijn als achterblijver, probeer er te zijn voor degene die je kent in detentie, maar vergeet ook de mensen om je heen niet, zoals mijn tante.

Pin It on Pinterest

Share This